Європейський рік боротьби з бідністю

Папа Бенедикт XVI  відвідав притулок Карітасу у Римі
15.02.2010
У січні цього року Карітас Європи запустив кампанію «Нульова бідність», яка закликає суспільство та уряди в рамках Європейського року боротьби з бідністю та соціальною відчуженістю усунути корінні причини убогості. В неділю, 14 лютого на підтримку кампанії, Папа Бенедикт XVI  відвідав притулок Карітасу для

бездомних, що знаходиться біля залізничної станції Терміні в Римі.

Зважаючи на європейський Рік боротьби з бідністю, Бенедикт XVI звернувся із словами заохочення не лише до католиків, але до всіх людей доброї волі, особливо тих, які займають відповідальні посади у владі та у відповідних інституціях, щоб докладали зусилля для будування майбутнього, гідного людини, відкриваючи у милосердній любові рушійну силу справжнього розвитку.

Звертаючись до присутніх Святіший Отець зазначив, що цей притулок став місцем, де кожного дня здійснюються слова Ісуса Христа: «Бо я голодував, і ви дали мені їсти; мав спрагу, і ви мене напоїли; чужинцем був, і ви мене прийняли; нагий, і ви мене одягли».

Звертаючись до працівників установи, Святий Отець закликав, щоб вони завжди були радісними свідками нескінченної любові до Бога і бачили у цих людях один з найбільш дорогоцінних скарбів свого життя.

Глава Католицької Церкви наголосив на тому, що усі люди складають єдину родину, тому сьогодні ідеали і волонтерство, як складові елементи  повсякденного життя та міжособистісних відносин, повинні бути понад логікою прибутку та прагнень окремих інтересів.

Притулок Карітасу, зазначив Святіший Отець, пропонує конкретні кроки до співпраці християнської громади з громадськими інститутами для сприяння «загальному благу», і тим самим відкриває молоді та іншим волонтерам «справжню школу», де вони вчаться бути будівельників «цивілізації любові» і приймати інших в їх унікальності та відмінності.

Святіший Отець також вказав на те, що цей притулок є цінною нагодою виховуватися у євангельських цінностях, звертаючи увагу на досвід волонтаріату, який здобувають у цих стінах, зокрема, численні молоді особи. «Дорогі брати й сестри, – сказав на завершення Венедикт XVI, – для Риму притулок дієцезіяльного Карітасу є місцем, де любов є не лише словом чи сентиментом, але конкретною дійсністю, яка дозволяє Божому світлу ввійти у життя людей та всієї громадської спільноти. Це світло допомагає нам із довір’ям дивитися у завтрашній день, з впевненістю у тому, що також і в майбутньому наше місто залишиться вірним цінностям гостинності, так міцно вкоріненим у його історії та в серцях його мешканців».

Під час візиту до притулку, понтифіка супроводжували кардинал генеральний вікарій Риму Агостіно Валліні, президент Карітас Італії, єпископ Джузеппе Мерізі, а також інші представники Карітасу, численні місцеві урядові чиновники, включаючи мера Риму Джанні Алеманно та бізнесмени.

Загалом, Римський Карітас має чотири продовольчих їдальні, в яких щоденно харчуються 1300 осіб. Крім того він утримує гуртожиток для ВІЛ-позитивних осіб, ясла для дітей іммігрантів і магазин Emporium, де люди, які не мають багато грошей, можуть придбати за низьку ціну предмети першої необхідності. Міграційні служби римського Карітасу надають допомогу потребуючим біженцям та мігрантам, серед яких зустрічаються не рідко й трудові мігранти з України.

При написанні статті були використані матеріали сайтів KandLeCaritas Internationalis і Ватиканського радіо.