Image

Навчити жити: як працює проєкт “Дружня Майстерня” у львівському Карітасі

Проєкт «Допомога дітям і людям з інвалідністю під час кризового реагування у восьми локаціях України», або, як його ще називають, «Дружня Майстерня». Про найновішу програму львівського Карітасу розповіли координатор проєкту Ірина Рогуля та комунікаційниця Роксоляна Білоус.

Ірина Рогуля працює в «Карітасі» вже 13 років. Зауважує – не очікувала, що матиме справу з таким проєктом, а тим паче візьметься за його координування. Проте поступово зібралася команда, з якою можна втілювати ідеї допомоги тим, хто в потребі, в особливий спосіб.

«Ми вступили на ринок з першого березня 2023 року. Це експериментальний час до 31 серпня», – розповідає Ірина Рогуля. «Ми допомагали “друзям” швидше – на майстерні, а зараз ще добрали інших бенефіціарів, тому що запитів на послуги є дуже багато. Тепер у проєкті більше персоналу – відповідно, можемо надати більше якісних послуг».

Особливість проєкту – у різноманітнітності допомоги, яку надають його учасникам, зокрема й транзитних послуг, яких раніше не було.

«Маємо транзитні послуги для діток з ментальними порушеннями: логопед, реабілітолог, психолог; в нас є соціальні працівники, є діяльності на майстерні кожного тижня з понеділка по п’ятницю. У нас є 30 бенефіціарів у майстерні, а решта – це транзитні послуги», – розповідає Ірина. «Це довготривалі послуги для людей з ментальними порушеннями, людей з інвалідністю – на постійній основі. Це так і було, просто зараз додалися спеціалісти – швидше не було логопеда, реабілітолога, був тільки психолог і соціальні працівники. Зараз же додали більше персоналу і тепер у нас є ще більше можливостей для надання людям фахової допомоги».

Основа мета проєкту – соціалізація осіб з інвалідністю. На неї спрямована вся його діяльність. «Ми надаємо комплексну підтримку нашим “друзям” і членам сімей. Ціль проєкту – соціалізувати в суспільство, щоби їм було легше, навчити базових потреб, тому що це люди, які вчаться.

Важливою особливістю програми є те, що вона охоплює не лише осіб з інвалідністю, а і їхні родини. При чому це стосується як гуманітарної підтримки, так і всього спектру послуг, представлених у проєкті.

Бенефіціари проєкту – це особи від 18 до 50 років. Але на транзитні заняття – окремі вправи зі спеціалістами – можна приводити й діток. Працює «Дружня Майстерня» на вулиці Франка, 9, з 9 до 17 години з понеділка по п’ятницю, а також має виїзди за територію Львова на парафії, зокрема в Пустомити. Тут проєкт за можливості проводить заняття із внутрішньо переміщеними особами, що мають порушення здоров’я. Таких запитів насправді багато, тому подібні проєкти необхідні.  


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь