Image

Моя історія успіху, або «Карітас – це подарунок долі»

0 Comments

Змінити життя і поїхати в Німеччину на безкоштовне навчання? Реально! Саме це і зробила 26 річна Юлія за допомогою консультанту проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» від Карітасу. Про шлях до мрії та секрети успішного шляху до Німеччини читайте у нашому інтерв’ю.

Розкажіть про себе. Звідки Ви? Де навчались? Коли почали вчити німецьку мову?

Я з Рівненської області, закінчила 9 класів школи, а потім поїхала вчитись в Ірпінський економічний коледж на спеціальність «Товарознавство і комерційна діяльність». Після трьох років навчання, ще закінчила курси перукарів і працювала три роки в салоні перукарем-модельєром. Після цього я поїхала по програмі AU-PAIR в Німеччину, там в мене вже з’явилась цікавість до місцевої культури і до вивчення німецької мови. Після цього я почала вже і самостійно, і з викладачами вивчати мову, адже в школі я вчила лише англійську. Тобто з німецькою мовою я познайомилась лише 4 роки тому.

Зараз я й досі займаюсь з репетитором, до цього вже здала екзамен на рівень володіння німецькою B2, але продовжую вчитись далі.

Коли та чому вирішили мігрувати до Німеччини?

Приблизно рік тому мої друзі та знайомі з Німеччини почали самі пропонувати, чому б мені не спробувати навчання, дуальну освіту або роботу. Але так як підтверджувати диплом не було сенсу, бо в мене було недостатньо практики, то я вирішила розпочати з навчання. Німецькі знайомі радили мені йти в медицину або в дошкільну освіту, остання була не зовсім моїм напрямком, адже я мріяла про якусь інтернаціональну роботу, можливо навіть по економічній спеціальності.

Вже безпосередньо в Німеччині мені надали корисну інформацію, що насправді для мене є багато відкритих напрямків, просто варто пробувати, писати резюме і проходити співбесіди.

До речі, за кордоном вік не грає таку важливу роль, як у нас в Україні. У нас існують такі поняття, що треба якомога швидше одружуватись і мати сім’ю, а тоді вже займатись освітою. А за кордоном дуже цінується освіта, якщо людина робить якісь кроки назустріч саморозвитку, то держава в свою чергу робить ще більше кроків назустріч цій людині.

На Вашу думку, що є запорукою успішного шляху до Німеччини?

Я думаю, перш за все, цікавість, бажання розвиватися та цілеспрямованість. Адже одразу з’являється багато запитань, які треба вирішити, і люди часто здаються на цьому шляху, бо не знають, де шукати відповідей.

Не завжди в Інтернеті можна знайти інформацію стосовно конкретної ситуації, тому важливо стукати у всі двері і шукати те, що хоче знайти.

Скільки часу у Вас зайняв весь збір документів. І в які двері Ви стукали?

Спочатку, коли я ще не була знайома ні з Карітасом, ні з Дияконією, то просто запитувала знайомих. Ще перебуваючи в Німеччині по програмі AU-PAIR, я переклала на німецьку свій диплом, думала спочатку підтвердити його і поступити на цю ж спеціальність, але цьому завадив, на той момент, ще мій низький рівень знання мови. Тож перша моя спроба була невдалою, і я повернулась до України. Але інтерес в мені вже прокинувся, і за другою спробою все вдалось.

В зв’язку з карантином, збір документів затягнувся на рік. Не враховуючи карантинні умови, думаю, в мене б все вийшло оформити за пів року.

Чим Вам допоміг Карітас?

Перш за все, консультанти Карітасу допомогли мені зрозуміти напрямок, в якому я хотіла б розвиватись. Спочатку мені допомогли в Карітасі в Німеччині, їх спеціалісти консультували мене стосовно проходження практики на тій фірмі, на якій я зараз буду працювати, та спілкувались з представниками державних установ.

Потім я була дуже здивована, коли на сайті посольства Німеччини побачила, що в Україні так само є команда Карітасу, яка допомагає в питаннях легальної міграції.

Я спілкувалась з консультантом Карітасу Львів Вікторією Шоломко, яка давала мені дуже багато інформації стосовно підготовки документів до співбесіди в посольстві. Я збиралась на співбесіду і не була впевнена, які саме довідки мені потрібні, і що саме грає роль для отримання візи чи фінансування, тут вона мені дуже допомогла. Завдяки цьому, я за місяць вже отримала візу.

До речі, Вікторія і зараз мені допомагає, бо ми хочемо і чоловіку робити візу на возз’єднання сім’ї, то вона нас консультує.

«Юлія звернулася в наш проєкт “Обізнаний та готовий до Німеччини” регіонального центру Карітас Львів УГКЦ, оскільки вона потребувала підтримки та фахової консультації щодо візової процедури з метою проходження дуальної освіти в Німеччині. 

Під час нашого першого телефонного спілкування вона розповіла про свою ситуацію, про ті питання, проблеми та труднощі, з якими зіткнулася. 

Моїм першочерговим завданням було:

– проаналізувати ситуацію, 

– перевірити, чи Юлія дотримується повністю всіх вимог для отримання національної візи, 

– визначити дійсні проблеми та шляхи їх подолання.

Після того, як все було визначено та проговорено, Юлія мала чітке уявлення та розуміння про те, які наступні кроки ї1 треба робити. 

Вона ще неодноразово зверталася до нашого проєкту не тільки за консультацією, а й щоб повідомити про свої успіхи.

Наразі всі труднощі з отриманням національної візи наша клієнтка подолала і може розпочати свою дуальну освіту вже в січні 2021 року.

Я щиро рада за Юлію і бажаю їй надалі підкорювати нові вершини!»

Вікторія, консультантка проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» Карітасу Львів.

Що Ви можете порадити тим, хто тільки вирішив переїздити до Німеччини та не знає з чого почати?

Варто діяти виходячи з конкретної ситуації, спочатку треба визначитись зі своїми цілями, для цього раджу пройти консультацію в Карітасі.

Якщо людина мріє про Німеччину, то треба не втрачати час і вчити німецьку мову – відвідувати заняття, шукати навчальні відео в інтернеті.

У будь-якому випадку, я б порадила звернутись до Карітасу, бо це дуже зручно, це подарунок долі, що в Україні зараз є така організація, яка може надати таку обширну інформацію!

Довідка:

Метою проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» є сприяння легальній міграції, підвищення рівня правової культури та обізнаності українців щодо власних прав закордоном.

В рамках проекту «Обізнаний та готовий до Німеччини» в 5-ти центрах Карітасу (Дніпро, Київ, Львів, Одеса, Харків) ви можете отримати безкоштовні інформаційно-консультаційні послуги на теми возз’єднання сім’ї, професійно-технічного навчання, працевлаштування, волонтерства в Німеччині. Всі подробиці – за посиланням: https://caritas.ua/migration-beratung/


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь