Image

Літо з Карітасом

0 Comments

Щоліта всі осередки Карітасу значну увагу приділяють відпочинку своїх наймолодших підопічних, адже це прекрасна нагода оздоровитись, набути нових знань та навичок, познайомитись з ровесниками і просто трохи відволіктись від побутових проблем.

Різноманітним був відпочинок вихованців Карітасу Київ. Понад 180 дітей з сімей переселенців, учасників АТО, кризових родин змогли отримати 2-3 тижні відпочинку у літніх таборах.

55 юних шукачів пригод отримали унікальну нагоду відпочити у таборі «Едельвейс» поблизу Яремча. Щодня на них чекала цікава програма – ігри, квести, розваги, танці, організатори потурбувались також про екологічно чисте та здорове харчування. Але не забули при цьому, що відпочинок у горах – це перш за все мандрівки численними туристичними маршрутами. День 18 серпня 2017 року надовго запам’ятається всім – діти пройшли 20 кілометрів шляху і підкорили найвищу точку України, Говерлу. А ще в програмі були підйом на гору Маковиця, мандрівка до скель Довбуша і цікаві оповіді про його скарби, інші подорожі. Не дивно, що всі юні мандрівники з захопленням оповідали про свої пригоди, нових друзів і те, як не хотілося повертатися додому.

Надовго запам’ятають це літо ті 24 вихованці Карітасу Київ, яким випала нагода протягом двох тижнів відпочити у таборі у Швеції.  Це стало можливим завдяки мисткині та активістці Наталії Андерсон, яка вже 29 років поспіль запрошує  на оздоровлення у свій родовий маєток дітей різних соціальних категорій з України, Білорусі та Польщі. Програма була дуже насиченою – активні ігри на свіжому повітрі, квести, творчі майстер-класи, походи у ліс та на озера, екскурсії у парк атракціонів та аквапарк, а  також казкові морські подорожі Стокгольмським каналом та круїз до берегів Фінляндії.  За час відпочинку, діти змогли розкрити в собі нові творчі здібності, насолодитися фантастичною природою Скандинавії. Кожен з них повернувся додому з незабутніми враженнями та новими друзями.

Чудовим був і відпочинок підлітків у Карпатах, організований Карітасом Волинь. На цей раз літній християнський табір розташувався в с. Яблуниця – екологічному серці України. Завдяки проекту «Національна мережа центрів для дітей та молоді» 28 дітей отримали незабутній та захопливий  відпочинок з насиченою програмою та духовними заняттями. Під час табірної зміни відбувалися цікаві заняття, де діти мали можливість краще пізнати себе та своїх друзів, проводились квести, які формували командний дух, романтичні вечори, де всі дружньо співали. Організовані були цікаві екскурсії в Яремче (вольєрне господарство та водоспад Пробій), Буковель (підйом на гору та купання в озері Молодості), географічний центр Європи, на полонину “з дегустацію сирів та майстер-класами гри на різних гуцульських інструментах. А найголовнішою подією табору стало підкорення найвищої вершини України – Говерли. Підніматися було нелегко, але всі допомагали один одному і, вже вийшовши на вершину, зрозуміли – зусилля варті побаченого. «Завдяки цьому табору ми зустріли нових друзів, наповнилися новими враженнями, позитивними емоціями, здійснили свої мрії, а також віднайшли духовну складову нашого життя», – зазначила одна з учасниць.

Ще понад 40 підопічних Карітасу Волинь взяли участь у літньому християнському таборі «Лісова казка» на озері Світязь, де протягом 10 днів активно розважалися та духовно збагачувалися. Учасниками табору стали діти з сімей, що знаходяться в складних життєвих обставинах та діти загиблих в АТО. Тренінги, майстер-класи, конкурси української пісні, міс «Білосніжка», козацькі забави, квести, перегляд кінофільмів, купання в озері – дали змогу учасникам активно відпочити, духовно зрости, розкрити свої таланти, знайти нових друзів, покращити своє здоров’я та отримати позитивні емоції.

А підопічні Карітасу Львів поїхали шукати у іншу курортну зону України – на море, у табір, який отримав назву, що відобразила мрії всіх його учасників – «Омріяне море». Тут теж були всі традиційні атрибути літнього відпочинку – забави квести, концерти і просто море. Але вихователі не забували і про розвиток свої підопічних – цікавою ініціативою став «день самоврядування», коли підлітки і працівники табору помінялись ролями та обов’язками: вихователі стали «вередливими і незадоволеними підлітками», а підлітки – «відповідальними дорослими». Досвід буд дуже цікавий і дав змогу подивитись на себе збоку, що і відзначили самі діти: «Важко бути дорослим, з дітьми взагалі неможливо працювати», «Я зрозуміла, що ще не готова брати на себе відповідальність і бути в ролі дорослої, це дуже відповідально і страшно», «Дякуємо, що показали нам, які ми буваємо нестерпні»…

Традиційно і Карітас Івано-Франківськ дарує своїм підопічним дітям можливість оздоровитись та відпочити у літньому таборі. І цього року серед мальовничих гір у селі Заріччя Надвірнянського району 88 дітей та 12 батьків разом з працівниками Карітасу відпочили у літньому оздоровчому таборі. Всі три табірні зміни були спрямовані на дітей з різних цільових груп: з кризових та малозабезпечених родин, з багатодітних сімей, позбавлених батьківської опіки, дітей та молодь з вадами розумового розвитку, з родин вимушено переміщених осіб та учасників АТО. У першу зміну відпочивали вихованці Центр дозвілля та соціальної адаптації – молодь з обмеженими можливостями – 26 дітей та семеро батьків –  грали у спортивні ігри, малювали на асфальті, ліпили з пластиліну, виготовляли вітальні листівки, на тренінгах говорили про дружбу, людські цінності, багато гуляли на свіжому повітрі. Наступними перейняли естафету активного і корисного відпочинку діти, які опинилися у складних життєвих ситуаціях. На них чекали інтелектуальний конкурс «КВК», розважальна програма «Чічка Прикарпаття та Легінь Карпат», театральний конкурс, вечір талантів, станційна гра «Казковий експрес», а також багато творчих занять. Цікавою несподіванкою для учасників табору став кулінарний майстер-клас із приготування вареників – власноруч приготовані вони були значно смачніші! А ще незабутні враження принесла екскурсія у Верховину, адже гори, овіяні народними переказами, легендами, міфами зачаровують з першого погляду. Несподіванкою тут став  Музей гуцульської магії, у якому зібрано чимало атрибутів карпатських знахарів та мольфарів. «Перші дні було трохи важко, бо сумувала за рідними, – ділиться своїми враженнями одна з учасниць табору, – але ми дуже швидко здружилися і я зрозуміла, що цей табір я запам’ятаю надовго». «У мого сина залишилося багато позитивних емоцій та гарних спогадів, – каже мама одного з вихованців. – Я дуже сумувала за ними, мені трохи не вистачало його допомоги, але я задоволена, що він відпочив Дуже вдячна Карітасу за оздоровлення наших дітей».  Третя зміна була для осіб з вадами розвитку та опорно-рухового апарату, що проживають у районах Івано-Франківської області – 23 дитини та четверо батьків. Головною метою було спілкування, згуртування і активна участь в спільних заходах, адже, як виявилось, більшість молодих людей вперше пізнали таборове життя, тому для них час проведений за стінами своєї домівки і робота в команді були в новизну. А тут – брали участь у майстер-класах, гуляли серед мальовничої природи, грали у футбол і навіть брали участь у показі мод!

16-26 серпня 2017 року в Яремче відбувся літній християнський табір на тему «Великого бажайте!» для дітей Донецького екзархату. 50 осіб з Донецька та області, з Кам’янського, Дніпра, Запоріжжя, а також діти-переселенці з різних міст і сіл України мали можливість духовно і фізично відпочити в мальовничих Карпатах. Табір «Великого бажайте!» організували і провели, зокрема, співробітники Карітас Кам’янське, за сприянням Координаційної Ради душпастирства у критичних ситуаціях УГКЦ. Протягом 10 днів діти знайомились з християнськими цінностями, а окрім виховних зустрічей, учасники табору відвідали різноманітні екскурсії, здійснили походи в гори. Навчаючись долати життєві вершини, вони також підкорили і Говерлу.  Цей табір для дітей з Донбасу: окупованих, прифронтових територій, переселенців був не лише оздоровчо-відпочинковим, а своєрідною реабілітацією після пережитого досвіду війни. Тому вони залишали табір зі словами великої вдячності, сльозами радості через позитивний досвід і одночасно – смутку від потреби розставання, а також – з прагненням і надією повернутися сюди ще раз.

А у випадках, коли не було можливостей організувати табори за містом, в осередках Карітасу працювали міські літні табори. Такою була, наприклад,  відпочинкова зміна християнського дитячого міського денного табору, що діяв у рамках проекту Дитячого соціального центру при Карітасі в Коломиї, тут відпочило близько 50 дітей. Табірний день починався із танцювальних класів, продовжувався молитвою, іграми, майстер-класами. За два тижні відпочиваючі встигли ознайомитися із архітектурою Чернівців, відвідати Воскресенецьку гору, Медову долину та річку Прут.

Тим часом в Дорі, що в Карпатах Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії провів щорічні «Канікули з Богом». Незабутню атмосферу табору допомагала творити насичена програма, складена дбайливими аніматорами. Серед них: «Таємний ангел» – дітки всіма можливими способами проявляли увагу та турботу до тієї людини, ім’я якої прочитали попередньо у своїй картці, яку обрали випадково та «Дорівська пошта» – біля дверей кожної кімнати розміщувалася невеличка скринька яскравого кольору, куди діти потаємного могли вкинути ласощі чи фрукти, записки, зізнання, компліменти, цим самим проявляючи любов та увагу один до одного. Кожен ранок розпочинався із руханки – ранкова танцювальна зарядка, продовжувався молитвою, також щоденно проводились корисні науки та повчання. Цьогоріч аніматори творчо виклалися на повну, організовуючи найрізноманітніші вечірки, серед них джинсова, українська, оскар-вечірка із червоною доріжкою, по якій ішли пари. До вечірок готувалися дружньо, всі разом виготовляли на майстер-класах різноманітні елементи, щоб відповідати дрес-коду вечірки.

В свою чергу діти з Стрия – підопічні проекту «Національна мережа центрів для дітей та сімей» змогли побувати в оздоровчо-відпочинковому таборі на березі Чорного моря в смт Затока, що. Як вони самі свідчать, дало їм змогу успішно підготуватися до шкільних буднів і планувати відпочинок на наступне літо!

 

Categories: Новини

Залишити відповідь