Карітас України за підтримки української діаспори в Австралії надалі допомагатиме ветеранам

Карітас України за підтримки «Союзу Українських Організацій в Австралії» (AFUO – СУОА) разом з Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб розпочинає другу фазу проєкту «Програма реабілітації ветеранів та їх родин, що постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході України». Головна мета проєкту надати ветеранам та членам їх сім’ї комфортну, ефективну та безпечну соціальну підтримку та допомогти з адаптацію після повернення з війни.

В другій фазі проєкту зокрема значну увагу буде приділено реабілітації від алкогольної та наркозалежності, що проходитиме в реабілітаційному центрі «Назарет» поблизу Дрогобича (Львівська область), а також психологічній підтримці ветеранів і їх родин. Заплановано створення навчального курсу для спеціалістів, які працюють з ветеранами (соціальних працівників, психологів, військових капеланів), а також створення груп самодопомоги «рівний – рівному». Медична, правова допомога та соціальний супровід ветеранів і членів їх родин також залишається серед пріоритетів. Для забезпечення максимальної доступності програми в центрі Назарет, завдяки коштам української діаспори в Австралії буде обладнано приміщення для людей з інвалідністю.

За попередніми підрахунками учасниками проєкту стануть понад 60 ветеранів та члени їх родин. Навчальні матеріали будуть доступні широкому колу фахівців, що безпосередньо працюють з ветеранами.

Як зазначає директор програмного департаменту Карітасу України Анатолій Козак – це дуже вагомий та відповідальний проєкт. «На жаль, українські ветерани після повернення до «мирного життя» часто залишаються сам на сам зі своїми проблемами, потребують розуміння і підтримки. Готовність української діаспори в Австралії підтримувати такі проекти – приклад для нас всіх, наскільки важливо допомагати тим, хто пішов захищати рідну землю», – додає Анатолій Козак.

В рамках першої фази проєкту «Програма реабілітації ветеранів та їх родин, що постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході України», котрий Карітас спільно з Союзом Українців Організацій Австралії (СУОА) реалізовував протягом 2019-2020 року, допомогу отримало 25 осіб, серед яких дві родини загиблих на війні.

Серед основних напрямків допомоги – медична та психологічна допомога, реабілітація від алкогольної та наркозалежності, юридичний супровід для отримання належних компенсацій, матеріальна допомога для покращення умов життя, навчання та курси. Основним результатом проєкту є те, що бенефіціари не просто отримали кошти на придбання меблів, утеплення будинку чи путівку в санаторій, вони отримали важливий ресурс на майбутнє. Кожна з історій бенефіціарів проєкту сповнена трагізму та болю, однак завдяки Карітасу та Союзу Українців Організації в Австралії вони отримали надію та впевненість у завтрашньому дні.

Долучайтесь до допомоги ветеранам: https://www.ukrainecrisisappeal.org/?fbclid=IwAR1Ff7Xo8Wkp3U-zCsYKLMzZDx8lL7d1QEMSGDPxEn86VwQdrb6nX2P0_ns

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/