Image

Карітас України допомагає найбільш вразливим постраждалим від торгівлі людьми

Незважаючи на всі труднощі воєнного часу, Карітас України продовжує свою роботу з попередження торгівлі людьми, перевірки потенційних постраждалих та надання всебічної допомоги найбільш незахищеним. На даний момент ми працюємо в 5 регіонах України – Києві, Одесі, Чернівцях, Івано-Франківську та Львові.

У червні 2023 року ми завершили наш 12-місячний проект і можемо представити основні досягнення та висновки. За цей період співробітники Карітасу України ідентифікували 130 осіб, які постраждали від торгівлі людьми, і всі вони отримали комплексну та індивідуальну допомогу. Усі вони реінтегровані у свої громади, і 99% повністю задоволені послугами Карітасу. Ось їхні відгуки.

Світлана: «Щоб вижити – я все робила, що ті прокляті фашисти говорили. Я не знаю, чому в мене була така жага до життя. Я хотіла просто жити. Вони погрожували. Один раз зґвалтували. Потім запропонували  або будуть ґвалтувати, або я буду добровільно це робити, і тоді я буду жива, мені будуть давати їжу, і відпустять повністю.  Дівчина, яка теж була зі мною в підвалі говорила, що тиждень день в день приходили нові й нові орки. Вони навіть російські рублі кидали мені. Я була під дією алкоголю, тому мені цей тиждень тягнувся як рік. Коли ніхто не приходив дві ночі підряд ми через дірку вилізли. В лікарню привезли без свідомості».

Дівчину після лікарні перевезли до притулку (квартири), де вона працювала з психологом. Надана допомога у забезпеченні базових потреб. Встановлено статус. За сприяння донорських коштів, дівчина з червня по серпень буде перебувати в Болгарії (відновлюватися). Консультації з психологом стабілізували стан бенефіціарки. Працює дистанційно перекладачем. Бенефіціарка вдячна за допомогу: «Таке людяне, толерантне ставлення лише підкреслює фаховість працівників Карітасу. Дякую Вам! Я вже можу говорити про це без сліз та сорому. Я не одна така! І я не винна в тому!». 

Іван: «Майже 6 місяців працював, бо не було куди діватися, а тут хоч кормлять і є де спати. Я старався відробити той борг, але він щомісяця збільшувався. Дякую працівникам Карітасу, які допомогли звільнитися з рабства. А особлива вдячність за харчі, за пошук роботи, бо я б того ніколи не зробив, комп’ютером не володію, я простий механік».

«Опинившись без житла та будь-яких ресурсів на існування, зтомлена та зневірена, з трьома дітьми, без чоловіка, піддана знущанню та надруги проклятими орками, переміщена із Бахмута, викинута посеред міста Києва – думала що не виживу. В Карітас прийшла просити їсти та одяг для дітей. Дякую працівникам Карітасу, які не лише нагодували, вдягли та взули, а ще й допомогли з житлом та роботою. Я й не знала що таке торгівля людьми, я думала і питала себе чим я провинилася, за що мені всі ці випробування. Я й гадки не мала, що можу надавати інтимні послуги щоб вижити самій та зберегти життя своїм дітям»Альона, 34 роки, постраждала від сексуальної експлуатації.

Більшість виявлених випадків – це випадки трудової експлуатації (56%), сексуальної експлуатації – 26%, 6% усіх випадків – залучення в кримінальну діяльність. Також є випадки примусового жебракування та втягнення у військові дії та ін. Наших бенефіціарів експлуатували здебільшого в Україні (54%), а також за кордоном, у Польщі (9%), Франції (7%), Італії (6%), Чехії (6%) та інших країнах. Раніше більшість ідентифікованих постраждалих були чоловіками, тепер – це жінки 72% і 28% чоловіків. Це можна пояснити впливом війни та зростанням випадків трудової та сексуальної експлуатації жінок на окупованих територіях. Детальніше про наших бенефіціарів – у нашій інфографіці.

Загалом ми провели 286 превентивних та інформаційних заходів для майже 8 тисяч учасників. Розповсюджено понад 46 тисяч листівок, флаєрів, буклетів, плакатів, зошитів, наклейок, браслетів та іншої промо-продукції. У соціальних мережах, газетах, на місцевому радіо та телебаченні з’явилося 158 тематичних статей або дописів. Загалом проінформовано та попереджено майже 100 тисяч осіб!

Проведені працівниками проєкту навчальні заходи серед відповідальних осіб в сфері протидії торгівлі людьми районних державних адміністрацій міста Києві, сприяли у виявленні, ідентифікації

постраждалої особи від трудової експлуатації та запрошенні БФ «Карітас-Київ» до виконання реабілітаційного плану постраждалої особи. Виявлено, що жодну послугу постраждала особа не могла отримати в державній установі, окрім фінансової.

Саме тому, працівники даного проєкту супроводжували бенефіціара з метою отримання ним медичних послуг, психологічних, юридичних та забезпечення базових потреб. Завдяки реалізації даного проєкту особа, яка постраждала від торгівлі людьми, отримала усі соціальні послуги та повністю реінтегрувалася в соціумі. Крім того, під час психологічного консультування, виявлено, що особа зазнала ще й гендерно-зумовленого насильства, під час перебування в експлуатації. Тому, дану особу було спрямовано до іншої неурядової організації задля проходження більш тривалої психологічної допомоги.

Що говорять про допомогу Карітасу України непрямі бенефіціари:

«Вважав, що постраждалі самі винні в тому що з ними сталося. По завершенню семінару, я змінив свою думку. Дійсно будь-хто може потрапити до тенет торгівців людьми» – відгук учасника семінару.

«Згідна! Жодна з організацій не зможе повністю інтегрувати в соціумі постраждалого від торгівлі людьми, особливо в цей важкий час. Лише надаючи разом допомогу, ми зможемо хоч трішки підтримати бенефіціарів» – відгук представника ОТГ.

«Прослухавши «Живе радіо» де виступала керівниця Консультаційного центру з протидії торгівлі людьми, я зрозуміла, що мого сина втягнули в торгівлю людьми. Він же не знав, його обманули і примусили. Добре що є такий Карітас» – відгук мешканки Київської області.

Карітас України допомагає найбільш вразливим постраждалим від торгівлі людьми та закликає до справедливості, свободи, людяності, гідності, інтеграції, милосердної любові та братерства!


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь