Image

Карітас Стрий розвиває соціальне служіння в парафіяльних спільнотах

0 Comments

В рамках проєкту “Соціальна згуртованість та відповідальність за соціальні виклики в місцевих громадах та розвиток парафіяльного соціального служіння на Західній Україні” єпархіальна команда Карітасу Стрийської єпархії провела перші перезентаційно-мотиваційні зустрічі в парафіях, які цього року беруть участь у проєкті. А саме – в парафії святого Юрія с. Дуліби поблизу Стрия, Різдва Пресвятої Богородиці с. Шпильчина біля Бібрки та в парафії святого архистратига Михаїла с. Верин на Миколаївщині.

В часі кожної з зустрічей, відповідальний за соціальне служіння у Стрийській єпархії, директор Карітасу Стрийської єпархії о. Володимир Мамчин звернувся до присутніх зі вступним словом, розповівши про мету даного проєкту. Він також презентував учасникам зустрічей посібник «Любов’ю служіть один одному», в якому подано методичні вказівки щодо організації розвитку соціального служіння в парафіяльній спільноті.

Про богословські та практичні аспекти соціального служіння парафіянам розповів о. Олексій Федорович, наголосивши на тому, що дияконія (служіння) є невід’ємною складовою життя Церкви. Після цього, присутні переглянули відеоролик доповіді Блаженнішого Святослава про соціальне служіння.

Слід зазначити, що служіння ближньому в потребі є дуже важливою складовою життя в даних парафіях і спільно зі священниками, вірні вже стараються активно долучатися до багатьох добрих ініціатив, прагнучи і надалі розвивати соціальне служіння у своїх спільнотах.

Парафіяни з с. Дуліб, під керівництвом отця Олега Кобеля провели тиждень Добрих справ, в часі якого активно долучилися до соціально-екологічної ініціативи «Зігрій вбогого», виготовивши та прикрасивши більше двох сотень свічок. Виготовлені свічки було реалізовано в часі двох благодійних ярмарків, а кошти були передані до благодійної їдальні при церкві Всіх Святих Українського Народу в м. Стрию.

Молодь зі Шпильчини, разом з отцем Олегом Дуткою регулярно долучається до соціальних ініціатив, в особливий спосіб підтримуючи людей похилого віку, які проживають на парафії. Також, завдяки старанням о. Олега, парафія має у власності приміщення колишньої сільської школи, в якому згодом планує реалізовувати соціальні проєкти.

Отець Тарас Пиріг, разом зі своїми парафіянами з с. Верин обладнали духовно-пасторальний центр «Любомир», який служить своєрідною «базою» для добрих справ, які робить парафія, а саме – активна підтримка Львівської обласної психіатричної лікарня «Заклад», дітей із малозабезпечених сімей у Новому Роздолі, а також постійна підтримка українських військових на передовій, про яких парафіяни не забувають своїми дарунками, але особливо у своїх молитвах.

В часі наступних зустрічей, яких цьогоріч планується провести по чотири, спільно з парафіянами буде проведено аналіз потреб у парафіях та визначено можливі напрямки соціального служіння.

Основною метою програми «Підвищення рівня соціальної відповідальності та участі громади на місцевому рівні», яку реалізовує «Карітас України» за підтримки Відділу соціального служіння Патріаршої курії УГКЦ через єпархіальні Карітаси, є посилення активності парафій УГКЦ у сфері соціального служіння. Метою даного проекту є заохочення вірних брати активну участь у різних доброчинних і волонтерських заходах, щоб будь-яка добра ініціатива ставала конкретною відповіддю на потреби ближніх.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь