Image

Карітас підводить підсумки акції “Різдвяна свічка”

0 Comments

Традиційно до Різдва Карітас України проводить акцію “Різдвяна свічка”, аби зібрати кошти для своїх підопічних – в першу чергу дітей із малозабезпечених, неповних родин та сімей, що постраждали від воєнних дій.

Хоча акція проводиться регулярно з 2003 року, цього року її масштаб був значно більшим як і суспільний розголос. Було розповсюджено понад 150 000 свічок, кожна з яких допомогла принести вогник надії в сотні родин.

Традиційно найбільше свічок було розповсюджено на заході України на Волині (понад 20 000), Івано-Франківщині (понад 25 000), Львівщині (понад 65 000) та Тернопільщині (близько 20 000) областях. Але що особливо радує, цього року акція значно поширилась на схід, і вогники свічок, декорованих руками неповносправної молоді – підопічних львівського Центру дозвілля та соціальної реабілітації для молодих людей з особливими потребами при Карітасі Львів – засвітились у Маріуполі, Полтаві, Краматорську, Харкові, Дніпрі, Кривому Розі, Кам’янському та Одесі.

Цього року акція вперше вийшла за межі парафій греко-католицької церкви та представництв Карітасу, в її рамках  було проведено святковий флешмоб.  25 грудня на центральних площах п’яти міст – Києва, Львова, Полтави, Хмельницького, Маріуполя й Одеси – лунали святкові колядки та палали свічки, які за символічну ціну могли придбати всі бажаючі. Акцію підтримали артисти, журналісти, громадські діячі, студентська молодь. У Києві лунали колядки у виконанні хору парафії церкви св. Миколая на Аскольдовій Могилі, у Львові виступав традиційний різдвяний вертеп.
У переддень Різдва, 6 грудня свічки засвітились біля святкової ялинки на центральній площі прифронтового Маріуполя, де така акція проводилась вперше.  Всі охочі змогли побачити святковий вертеп чи взяти участь у конкурсі колядок. Для більшості містян така акція була новинкою, але вони щиро її підтримали. Школярка Юля спеціально прийшла з родиною на площу, щоб купити свічку: “Ми купили свічки не просто так, – розповіла дівчинка, – а тому що ми вважаємо, що потрібно допомагати іншим дітям“. Пенсіонерка Людмила Миколаївна також купила різдвяну свічку: “Ось зробила собі маленьку радість. Сьогодні ввечері запалю і поставлю поруч з кутею. Я пенсіонер, скільки можу покладу до скриньки,  на добру справу не варто жаліти“.

Якщо людина робить гарну справу, то матиме у відповідь добро, – прокоментувала акцію у Києві Валентина, яка теж придбала свічку. – Тому дуже важливі навіть такі невеличкі жести, які об’єднавшись, принесуть велику користь“.

Кожен може подарувати тепло своєї душі дітям, принести надію і світло для тих, хто сьогодні потребує нашої допомоги. Завдяки вашій підтримці у їхнє непросте життя також прийшло свято“, – підсумував результати акції Андрій Васькович, Президент Карітасу України.

***

Акція “Різдвяна свічка” проходить в Україні протягом 14 років. Вона покликана допомогти дітям із родин у кризових обставинах. Благодійна акція Карітасу поєднує дві цілі – не лише зібрати кошти для потребуючих дітей, а й привернути увагу до цієї проблеми, адже діти першими і чи не найбільше відчувають всі наслідки гуманітарної та економічної кризи, характерної для теперішньої України. Маленький внесок на придбання свічки, котрий під силу практично кожному допомагає принести світло добра і любові до родинної різдвяної вечері, а дітям – сподівання на підтримку, відчуття того, що у світі є добрі люди, готові допомогти, зігріти і підтримати. Такими акціями Карітас намагається залучити всіх небайдужих людей до милосердя і жертовності.

Categories: Новини

Залишити відповідь