Image

IT-інструменти civic tech стануть доступнішими і для вразливих груп населення

0 Comments

Бенефіціари Карітасу дізнаються про civic tech – інструменти і сервіси, які розвивають громадянське суспільство, спрощують комунікацію між громадянами і урядом, дають можливість людям вирішувати важливі питання у громаді.

5 травня 2021 року розпочався проєкт «Сприяння впровадженню цифрових технологій в процес взаємодії громади та місцевої влади в Дрогобицькій та Нововолинській ОТГ». Даний проєкт актуальний для людей, які через відсутність базових знань та навиків щодо новітніх технологій не використовують цифрові продукти, що покликані спростити отримання необхідних послуг, комунікації громадян та влади, участі у житті громади та у процесах управління місцевої влади.

Географія проєкту: Львівська область – Дрогобицька ОТГ, Волинська область – Нововолинська ОТГ

Мета проєкту: розширити можливості доступу представників уразливих груп до інструментів civic tech через розширення їх впровадження та популяризацію у процесі взаємодії громадськості та місцевих органів влади у Дрогобицькій та Нововолинській ОТГ.

Проєкт ставить перед собою два завдання:

1. Підвищити обізнаність та залученість представників уразливих груп до використання інструментів civic tech через створення та запуск доступної послуги консультативно-технічної допомоги на базі Соціальних центрів Карітасу.

2. Сприяти вдосконаленню та впровадженню інструментів civic tech на місцевому рівні.

Для цього у проекті передбачено проведення тренінгу для працівників та волонтерів Карітасу на тему «Сучасні інструменти civic tech в громадах, можливості, переваги, особливості їх застосування», дообладнання існуючих центрів необхідним комп’ютерним обладнанням, здійснення послуг стаціонарно та на виїзді.

Для вразливих бенефіціарів, які не мають спроможності отримати інформацію за допомогою Інтернет-ресурсів проектом передбачено друкованого Довідника «Соціальний простір громади».

Також в ході реалізації проекту передбачено нагалодження діалогу із місцевою владою щодо вдосконалення існуючих інструментів civic tech, донесення інформації про труднощі та перешкоди, з якими в процесі використання зустрічається населення, особливо уразливих груп, залучення ІТ спеціаліста для покращення вже наявних електронних платформ, які існують в новостворених ОТГ.

«Із стрімким розвитком цифрових технологій в Україні, активно відбувається невідворотній перехід на електронні послуги в адміністративній та інших публічних сферах, що допомагає максимально спростити відносини держави та громадянина, зробивши максимум процесів електронними й автоматичними. Карітас є тією організацією, яка в першу чергу опікується найбільш потребуючими, уразливими верствами населення: сім’ями із дітьми, літніми, бідними та соціально ізольованими людьми, особами із особливими потребами. Не дивлячись на особисті життєві труднощі, наші бенефіціари є повноправними членами громади, проте через брак, в першу чергу, доступної інформації та технічних можливостей не користаються новими інструментами. Даним проектом ми ставимо перед собою два ключових завдання – в першу чергу донести нашим користувачам інформацію по вже існуючі технології в простий та зрозумілий для них спосіб, дати їм технічні можливості користуватись інструментами civic tech govtech, але також і допомогти представникам місцевої влади дізнатись, як слід розвивати та покращувати нові цифрові послуги, інструменти комунікації із громадами, щоб вони були доступними для вразливих громадян. Це нова тема для нашої організації, водночас є дуже цікавою та має усі шанси внести новий інноваційний аспект у звиклі соціальні послуги мережі Карітасу в Україні», – зазначає Зоряна Лукавецька, керівник програм для дітей та молоді Карітасу України.

Проєкт «Сприяння впровадженню цифрових технологій в процес взаємодії громади та місцевої влади в Дрогобицькій та Нововолинській ОТГ» реалізується Карітасом України в межах проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь