Ініціювання публічного діалогу для соціальної реформи

29.02.2016, Україна

З жовтня 2015 року до лютого 2016 року, Бюро соціальних та політичних розробок, член Координаційно-експертної ради з питань соціальної політики при Науково-дослідному інституті Праці та зайнятості населення Міністерства соціальної політики та НАН України, реалізувала проект «Ініціювання публічного діалогу для соціальної реформи» за підтримки Проекту Європейського союзу «Civil Society. Dialogue for progress».

Метою проекту було сприяння процесам реформування системи надання соціальних послуг шляхом забезпечення громадського обговорення основних завдань реформи та проектів нормативно-правових документів, які зареєстровані у Верховній Раді України.

За результатами проекту виконані наступні завдання:

Зміцненно комунікації між ключовими стейк-холдерами системи соціального захисту завдяки проведенню широкого громадського обговорення реформи соціальних послуг, у тому числі змін до нової редакції Закону України «Про соціальні послуги» (зареєстровано у ВРУ № 3143 від 18.09.2015) та бюджетного законодавства;

Спільно з представниками Міністерства соціальної політики та експертами недержавних організацій обговорено зміни до нової редакції ЗУ «Про соціальні послуги»;

Розробленно моделі фінансування соціальних послуг в умовах децентралізації;

Ініційовано публічне обговорення негативних впливів децентралізації на систему соціальних послуг – зокрема нещодавно прийнятий закон  2984 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг», за підсумками якого розроблено зміни до Закону України «Про свободу пересування»; законопроект зареєстрований у ВРУ під номером 3833;

Розпочато роботу з підготовки нової «Стратегії розвитку системи надання соціальних послуг».

В рамках проекту обговорено серед широкого загалу експертів презентації, які стосуються різних питань реформування соціальної сфери, зокрема, системи надання соціальних послуг:

«Реформування системи  надання соціальних послуг в умовах децентралізації: Модель надання соціальних послуг у територіальній громаді»;

«Стратегія розвитку системи надання соціальних послуг: питання розробки»;

«Реформа соціальної сфери в Україні»;

«Система надання соціальних послуг та нормативне регулювання»;

«Зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України: шлях до розвитку системи надання соціальних послуг».

Розроблено та обговорено проекти нормативно-правових актів та аналітичні документи:

Аналітика щодо змін внесених до ЗУ «Про свободу пересування» законом 2984;

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (щодо надання притулку бездомним особам);

Нова редакція Закону України «Про соціальні послуги»

Пропозиції щодо плану реформування соціальних послуг;

Підходи до розробки «Стратегії реформування соціальних послуг до 2022 року»;

Проблеми фінансування соціальних послуг в умовах децентралізації.