Image

Долаючи розломи: проєкт Карітасу України допомагає вразливим групам людей вирішувати конфлікти

У червні 2022 року команда Карітасу України провела дослідження із понад 20 фахівцями з питань захисту у Запоріжжі, Коломиї, Хмельницькому, Тернополі та Києві. Експерти свідчать, що основними труднощами взаємодії між ВПО та приймаючими громадами є мовне питання та залучення їх на ринку праці, але здебільшого конфлікти мають побутовий характер.

Деякі конфлікти засновані на досвіді війни, виборі людей переїхати чи проходити військову службу, а деякі конфлікти засновані на регіональних відмінностях. Інна Почтарук, психологиня Карітасу Волинь каже, що в їхній громаді, що знаходиться біля польського кордону, близько 10 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Більшість з них планує залишитися, шукають роботу та житло, а дітей влаштовують у місцеві школи та садочки. Здебільшого цим людям просто нікуди вертатися.

Інна Почтарук, психологиня Карітасу Волинь:

«Велика частина конфлікту – це мова. Ми західний регіон і дуже багато людей принципові в цьому питанні, не завжди здається знайти порозуміння між групами цих людей. Це перший виклик. Інший виклик, з яким ми стикнулися – це виклик колективів, які надають послуги ВПО. Люди стикаються з вигоранням, відсутністю навичок в спілкуванні. Це наша робота за три місяці – ми намагалися до колективів доносити те, як долати ці перепони діалогів. Також ми спілкувалися з колективами шкіл, бо там вчителі та діти також мають вигорання».

Фасилітатори та психологи працюють громадах над пом’якшенням конфліктів. Це включає проведення різноманітних заходів: індивідуальні і групові психологічні консультації щодо конфліктів, навчальні семінари, сімейні, групові медіації та діалоги. Мобільні групи також проводитимуть публічні заходи для взаємодії між групами та адвокації груп, які постраждали від конфлікту.

Микола Коваль – фасилітатор Карітасу Одеса, каже, що конфлікти виникають не тільки між переміщеними особами та мешканцями громади, а і в порозумінні з місцевими органами влади. Вирішують ці бар’єри за допомогою плідної праці та взаємодії.

Микола Коваль, фасилітатор Карітасу Одеса:

«Іноді в громаді чекають матеріальної допомоги, йдеться в більшості про фінанси, про економічний розвиток. Нема того розуміння, знання, якщо немає демократичної традиції, якщо немає здатності громади до згуртованості, не допоможуть фінанси, а інколи можуть і нашкодити передачі повноважень з центру на місця, тому що люди не вміють взаємодіяти у громаді. Це значення, яке надає Карітас України саме питанню діалогічного спілкування, набуттю навичок, воно ще вимагає відповідного розуміння у громадах. І нам треба працювати над тим, щоб пояснити людям, що означає соціальна згуртованість, значення та важливість цих понять. Я певен, наша праця принесе свої плоди. Ми вважаємо, що будь яка спільна дія вона згуртовує людей. Це може бути толока, майстер-класи, різноманітні акції».

Фахівці Карітасу мають згуртувати ВПО, місцевих мешканців і людей, які повернулися з-за кордону чи іншого тимчасового місця перебування в Україні, та запобігати конфліктам в громадах.

«6 команд пройшли 5-денне навчання на прикладах нагальних проблем своїх громад та вже повернулися в свої регіони і продовжують працювати з громадами. Організації Карітасу залучатимуть інші громадські ініціативи (самоорганізовані групи, ініціативні групи, особливо переселенців) до проєктних заходів та надаватимуть гранти для розвитку спроможності громад. Це можуть бути висадки дерев, спільне будування дитячих майданчиків, створення спільного простору, це будь-які можуть бути ініціативи, які мають допомогти громадам, людям, які зазвичай ізольовані одне від одного. Працюєм, щоб вони знаходили можливість щось робити разом», – каже керівниця програм з соціальної згуртованості Ганна Гоменюк.

Проєкт «Долаючи розломи» реалізується за підтримки Українського Гуманітарного фонду в 6 центрах: Одеській області (Карітас Одеса), Волинській (Карітас Волинь), Дніпропетровській (Карітас Кам’янське), Хмельницькій (Карітас Хмельницький), Івано-Франківській (Карітас Коломия) та Львівській (Карітас Жовква).


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь