Image

У Донецькому Карітасі знають і втілюють інтрументи, завдяки чому дітям можна зберегти сім?ю

0 Comments

08.03.12
29 лютого в Донецьку, в конференц-залі готелю “Прага”, відбувся круглий стіл на тему: «Реалізація міської програми “Збережемо дитині сім?ю. Партнерство в інтересах дітей».

Основною метою цього заходу було представлення програми зі зниження чисельності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Донецьку на 30% до кінця 2014 року. Інструментами для цього виступають впровадження практики раннього виявлення сімей з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах, застосування новітніх технологій в роботі з сім’єю, розвиток сімейних форм виховання для тих дітей, чиє повернення в біологічну сім’ю неможливе.

“Збережемо дитині сім’ю” реалізовується в Донецьку за підтримки фонду “Розвиток України” та HealthRight International.

Проект впроваджується Донецьким міським центром для сім?ї, дітей та молоді, Донецькою міською службою у справах дітей, Донецькою молодіжною громадською організацією “Альтернативний Молодіжний Центр” (“Город Солнца”), та Карітасом Донецьк.

Мета проекту “Збережемо дитині сім’ю” ? профілактика соціального сирітства через збереження для дитини можливості проживання в кровній сім’ї.

Сучасне сирітство в своїй більшості – це наслідок недостатньої уваги суспільства до соціальних проблем сімей, у яких є діти. Причини, через які діти залишаються без батьківської опіки найрізноманітніші,але наслідок один – дитина позбувається права на сімейне виховання.

Сьогодні, на жаль, можна стверджувати, що соціальне сирітство є глобальною проблемою в українському суспільстві. Ускладнює ситуацію з дітьми-сиротами і прогресуюча тенденція до порушення структури сім’ї, погіршення виховної роботи з дітьми та батьками.

Незважаючи на активні радикальні зрушення у глобальному процесі виховання підростаючого покоління, в Україні концепція суспільного виховання дітей, позбавлених батьківського піклування, практично не зазнає змін. Як і раніше, для таких дітей основним шляхом влаштування їх долі залишається інтернатна система утримання та виховання.

Координаторка роботи із дітьми і молоддю у місцевому Карітасі Любов Пантелюк презентувала на круглому столі роботу Карітасу по даному проекту з вересня 2011 року.

Пані Любов каже, що проект, який зараз втілює донецький Карітас, ставить перед собою чіткі і реальні завдання, в яких і досягає ефективних результатів:
1. Виявлення серед кризових сімей таких, які здатні за допомогою соціальної підтримки відновити необхідні функції сім’ї, як соціального організму.
2. Надання необхідну підтримку дітям, сім’ї яких у даний момент не справляються зі своїми функціями.

Categories: Новини

Залишити відповідь