Image

4 червня – День вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України

Війна з її загрозами та жахами увірвалась до українських дітей 2014 року внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України.

Вона порушила їх право бути з сім’єю та громадою, право на здоров’я та особистий розвиток, на піклування та захист, і, власне, на саме на життя. На сьогодні в Україні тисячі дітей залишилися сиротами або відірвані від своїх рідних та культурного середовища, депортовані та насильницькі всиновлені агресором. З початку повномасштабного вторгнення кількість жертв серед дітей збільшується майже щодня, і це не рахуючи даних з тимчасово окупованих територій, які неможливо наразі отримати та перевірити.

Реагуючи на нові виклики та збільшення кількості дітей, чиє життя обірвалося внаслідок збройного конфлікту, Верховна Рада України 1 червня 2021 року ухвалила постанову № 1490-ІХ, згідно якої щорічно, 4 червня в Україні на державному рівні вшановується пам’ять дітей України, які загинули внаслідок російського вторгнення.

Цей день є нагадуванням усім міжнародним та державним інституціям про голоси, які, на жаль, вже ніколи не задзвенять.

Станом на 04 червня 2024р. платформа «Діти війни», створена Міністерством реінтеграції сумісно з Національним інформаційним бюро за дорученням Офісу Президента України, повідомляє: в результаті повномасштабного вторгнення вбито 550 дітей, 1366 дітей отримали поранення, 15 дітей постраждали від сексуального насильства. За даними Національної поліції України, зниклими без вісті вважають 2015 дитину. За даними Національного інформаційного бюро, депортовано та/або примусово переміщено 19 546 дітей, хоча за даними з відкритих джерел, озвучених РФ, депортовано 744 000 дітей. Точну кількість постраждалих встановити на сьогодні неможливо через активні бойові дії та тимчасову окупацію частини території України1.

ЮНІСЕФ зазначає: кількість дітей, що загинули, зросла майже на 40 відсотків порівняно з минулим роком. Тим часом жахливі обстріли українських територій тривають.

У березні 2023 року Карітас України провів внутрішнє дослідження освітніх та психосоціальних потреб дітей в усіх регіонах України за участю 43 місцевих організацій Карітасу в усіх областях України, які підконтрольні українському уряду.

Згідно з даними цього дослідження, 12% респондентів стикалися з упередженням щодо своїх сімей (осуд, переслідування, необґрунтована відмова в послугах, зневажливе ставлення тощо). Зокрема, 14% дітей зазнавали знущань і до 20% ставилися зневажливо.

В своїй діяльності Карітас України впроваджує комплексні програми захисту прав дітей та їх гідності, спрямовані на зменшення негативних наслідків війни та покращення якості життя дітей у складних умовах.

Серед них: дружні до дитини простори, програми супроводу, соціальні центри для дітей та молоді, послуги реабілітологів, психологів та інших спеціалістів, що охоплюють понад 43 000 маленьких бенефіціарів. Спільно із небайдужими зі всього світу ми змогли відремонтувати 85 шкіл і дитячих садків, організували таборування для більше 2500 дітей і підлітків ВПО та інших вразливих категорій.

Всупереч війні Карітас України продовжує розробляти нові програми, сприяє всебічному розвитку дітей, наповнюючи їх дитинство комфортними умовами, спілкуванням з однолітками, розширенням горизонту, підтримкою профільних спеціалістів тощо. Дізнатись доступні опції допомоги у вашій місцевості можна за телефоном гарячої лінії 0800 406 506.

_________________________________________________________________________________________

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини