Карітас закликає боротись із домашнім насильством!

25.04.13, Львівщина
Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії за підтримки Українського Жіночого Фонду з осені 2012 року надає комплексну і системну допомогу жінкам, які страждають від домашнього насильства. Основна ціль такої діяльності  ?  соціальна і фізична безпека в поєднанні з психологічною і духовною підтримкою для жінок.

Кожного понеділка та середи у місцевому Карітасу є можливість зустрітися зі сімейним психологом та шукати способів виходу з небезпечної ситуацї. Кожного четверга є можливість прийти на зустріч взаємопідтримки для жінок. Тут жінок вчать, що вони не є винними  в агресивній поведінці чоловіка і мають право на захист та повне пошани життя.

Працівники Карітасу спільно із жертвами домашнього насильства опрацьовують план безпеки для жінки і дітей, шукають серед рідних і знайомих, кому можна відкрито сказати про насильство і просити про допомогу та інтервенцію.

В багатьох випадках необхідна є допомога міліції і шукання безпечного місця проживання, іноді потрібна є ізоляція від агресора. Частина жінок потребує допомоги лікарів та психологів, з якими можна говорити про пережиті травми.

«Що ускладнює нашу роботу? Брак підтримки з боку батьків, особливо мамів, бабусь. Часто рідна матір не захищає свою дочку і не хоче повірити в насильство або  сама принижує дочку, звинувачує її у сімейних проблемах. Найчастіше, звісно, ?  ці самі матері теж були жертвами насильства з боку своїх батьків та чоловіків, і практикують насильство, як норму поведінки.

Перешкоджають також суспільні переконання, наприклад: «що скажуть інші люди?», «сміття не можна виносити зі свого дому», «краще поганий батько, як жоден». Ці переконання ведуть до беззахисності жінок та безумовної жорстокості з боку насильників. Терплять також діти, які є свідками биття і приниження їхньої матері. Частина таких дітей платить ціну анорексією, психозом, алкоголізмом, наркоманією», ?  розповідає Наталя Голинська, адміністративний директор місцевого Карітасу.

Часто особи, які є зобов’язаними надати допомогу у випадку вчинення насильства, не виконують своїх елементарних обов’язків, ? наприклад, органи міліції, які не приймають заяв або спростовують факт насильства. Іноді буває і таке, що християнське вчення викривлюється і трактується, що Бог казав терпіти «хто терпен, той спасен».

Карітас голосно і цілеспрямовано називає речі своїми іменами, змінює стереотипи про роль жінки, і передусім її захищає.  Варто викликати міліцію, швидку допомогу, говорити про це зі священиком, членами сім’ї, психологом, друзями. Серед них знайдуться люди, які зможуть надати допомогу! Одна врятована жінка – це врятовані діти і наступні покоління, які не будуть приречені на терпіння і зневагу.

Працівники дрогобицького Карітасу кажуть, що найкращим в такій соціальній роботі є товаришування,  ?  коли людина піднімається і починає вірити в сенс свого життя. Коли крок за кроком здійснює свої мрії і починає вперше спокійно спати, їсти, виходити на вулицю. Коли жінка та діти вчаться, що вони є прекрасними, добрими людьми, створені Богом для любові, пошани та миру. І чудово є бачити, як спеціалісти з різних організацій і виду діяльності об’єднуються, щоби безкоштовно допомагати потребуючим людям.

Наталя Голинська говорить: «В час Великого Посту заохочуємо усіх Вас захищати людське життя. Не залишатись байдужими, коли сусіди б’ють своїх дітей та жінок. Все, що зробимо одному з найменших, ?  зробимо для самого Ісуса Христа. Я від імені усіх жінок, що були жертвами насильства, і їх дітей дякую кожній особі, яка приклала зусилля, щоб рятувати і підтримувати жінку у кризі.

Також щиро запрошую жінок, які потребують допомоги, які хочуть вийти зі сімейних труднощів, кожного четверга на 16.00 годину на зустріч взаємопідтримки у наш Карітас (м. Дрогобич, вул. Чорновола, 4) або телефонуйте за номером (+38 0244) 2 24 58. Не існує ситуації, з якої немає виходу!».