Image

Карпатські Шешори вкотре прийняли літній табір для дітей коломийського Карітасу

0 Comments

24.07.2012, Коломия, Івано-Франківщина
Діти – це найбільша цінність суспільства. Цю просту істину добре розуміють і в Карітасі Коломийсько-Чернівецької єпархії. Більше 5-ти років тут діє проект, спрямований на допомогу дітям трудових мігрантів і дітям, які потрапили в складні життєві ситуації.

Основна мета проекту – забезпечення психоемоційної, моральної та педагогічної підтримки дітям. Влітку найефективнішим способом досягти поставлених цілей є наблизити дітей до цілющої природи. Нещодавно вони побували в мальовничому куточку Карпат, в гірському селі Шешори (Івано-Франківська область). Шешорські гори вкриті лісами з буку, смереки, ялиці, грабу та інших порід, на схилах гір поширеною є чорниця, ожина та малина. Гірська річка на території села спадає кількома водоспадами, вода в ній доволі тепла.

Літні подорожі в гори, на річку і до озер вже стали традиційнимиу місцевому Карітасі. Якщо минулого року курортне селище відвідало 15-теро дітей, то цього року була можливість оздоровити понад 20 найбільш потребуючих відпочинку і опіки дітей. Щороку дедалі більше дітей долучається до Карітасу в Коломиї, тому що саме тут вони відчувають любов і живе спілкування.

Розповідає Тарас Бучовський, координатор роботи із дітьми: «Відпочинок в горах дає можливість згуртуватися дітям, відчути сімейне тепло та турботу один за одного. Діти різного віку та статі в супроводі керівника проекту, соціального педагога та психолога протягом 3 днів засмагали під палючим липневим сонцем, купалися в цілющих водах річки Пістиньки. Крім того, вони ходили на прогулянки в багаті ліси Косівщини, а вечорами – смажили шашлики».

Якщо для 10-річної Ірини ця мандрівка була вже не першим досвідом в Карпатах, то для 14-річного Станіслава все було новим. Він разом з іншими хлопцями жили в наметах. Одного дня дівчата дозволили господарювати їм на імпровізованій кухні.

«Всі здивовані тим, наскільки хлопці вміло проявили себе на кухні, – каже Наталя Григорчук, психолог. – Вони готували настільки згуртовано і відповідально, що смак їхніх страв здивував нас всіх! Діти постаралися, щоб довести, що варті довіреної їм кухні та щоб проявити себе з кращої сторони. Вони справді талановиті. Головне – давати їм можливість це показати».

Працівники Карітасу відзначаюють, що діти, повертаючись з такого відпочинку, стають більш згуртованими, відповідальними, з їхніх облич не сходять усмішки, а в очах – щастя. Тому тут всіляко намагаються влаштувати дітям щороку повноцінний літній відпочинок, щоб восени було про що розповісти в школі. Відтак, за тиждень вони готуються черговий раз відвідати м. Солотвино на Закарпатті.

Categories: Новини

Залишити відповідь