Чого можна навчитись по опіці пристарілими людьми, дізнавались українські чиновники та благодійники

27.12.11
Впродовж 13-17 грудня делегація чиновників і працівників громадських організацій зі Львова і Києва, що задіяні до сфери надання соціальних послуг населенню, із робочим візитом перебували у Нідерландах. Темою візиту було дослідження і перейняття досвіду іноземних колег системи соціального захисту.

Організатором програми зустрічі українських і голландських колег, що працюють задля опіки людьми похилого віку, були організації SOFT Tulip і Lelie Zorg Group, спільно з Vineyard Council – мережею національних служб по опіці за пристарілими людьми.

Анатолій Козак, генеральний секретар Карітасу України, розповідає: «Ця подорож ? попри те, що я побував у більшості європейських країн ? мене суттєво здивувала і змусила задуматись. Направду в голландців є чому повчитись!

Особливо у сфері надання соціальних послуг. Скажімо, мене дуже здивував той факт, що бюджет одного лише будинку для 120-ти пристарілих осіб дорівнює приблизно загальному бюджету Львова, і все це завдяки медичного страхування впродовж життя. Це не говорячи про систему соціального захисту, медицини назагал. Завдячуючи здебільшого системі страхування.

Інше, що і смішно, і сумно водночас ? це те, що представники національної і місцевої влади, міністерств для того, аби врешті зустрітись і обговорити нагальні питання потреби і шляхів реформування систем соціальних послуг чомусь знаходять діалог не в Україні, а далекій Голландії.

Це дивно з одного боку, але ми раді, що бодай там ми нарешті зав’язали контакт і переговори із чиновниками, що мало б оптимізувати і пришвидшити розвиток унікального проекту «Домашня опіка», яким ми займаємось в Україні вже понад 10 років.

Для представників української делегації було спрезентовано мережу голландських геріатричних закладів, установ для алко- та наркозалежних, служб по наданню соціальних послуг для людей з особливими потребами, паліативної опіки та інші. Також українці, що працюють у сфері надання соціальних послуг, ділились власним досвідом ? про те, як в нашій країні працюють із потребуючими людьми похилого віку, онкохворих, неповносправних, тих, хто живуть із ВІЛ, церебральним паралічем тощо.

Сподіваємось, такий міжнародний обмін досвідом та переоцінка ситуації в сфері соціальної політики дадуть бажані результати і сприятимуть розвитку українського суспільства!