Image

У різдвяні пакунки – мистецькі подарунки!

0 Comments

18.12.11
13 грудня у Львові відбулось урочисте відкриття проекту-марафону «Від Романа до Йордана». Його суть полягала у творенні вісьмома львівськими митцями разом з майже двадцятьма неповносправними молодими людьми авторських автентичних різдвяних подарунків.

Кожен з митців вкладає у свої роботи власні стиль та манеру, а також настрій різдвяних свят. Остап Лозинський та Уляна Нищук-Борисяк спрезентували ікону на склі, Оля Кравченко – сучасну ікону на дошці, Ольга Пильник – кераміку, Ярослава Ткачук – текстиль, Євгенія Рябчун – іграшку, Мар’ян Пиріг – цікаві подарунки. До проекту долучились ще багато інших митців, які презентують мистецтво як подарунок, доступний кожному.

В рамках проекту «Від Романа до Йордана» впродовж місяця у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях відбувалися більше 10 спеціальних майстер-класів для молоді з особливими потребами, інтеграційні зустрічі та екскурсії, виставки, цікаві акції в галереях і кав’ярнях, різдвяна ярмарка тощо. Партнери проекту – МО «Дзиґа», МБФ «Карітас України», Національний Музей у Львові, Львівська міська рада, ТРК «Люкс» та інші.

«Метою даного арт-проекту є створити особливий настрій автентичного українського Різдва, при цьому залучивши молодь, що має особливі потреби. Це сприяє і їх соціалізації та інтеграції у суспільство, і десятки (а може, й сотні) людей завдяки «Від Романа до Йордана» докорінно змінили своє бачення неповносправних осіб і стоваришувались з ними.

Також ми зробили доступними твори відомих львівських митців для широкого загалу, тим самим створивши альтернативу розповсюдженню експортованих презентів», – розповідає Надія Чорна, менеджер із зовнішніх зв’язків Карітасу України.

З нагоди відкриття проекту у галереї «Дзига» 13 грудня було влаштовано урочистість, на якій були присутні і організатори заходу, і митці, і неповносправна молодь, і держслужбовці, і партнери Карітасу, і усі, кого зацікавив цей непересічний проект. Загалом на відкритті були присутні близько 50 осіб.

Окрім презентації проекту «Від Романа до Йордана», присутні мали можливість переглянути 2 тематичні фотовиставки, відео презентацію, долучитись до частування і концерту етногурту. За словами самих учасників події у «Дзизі», на відкритті була особлива натхненна атмосфера і тепле, щире спілкування.

В нашій країні щороку зростає кількість людей з особливими потребами: на сьогоднішній день приблизно 10% від загальної кількості населення України – неповносправні особи, 6% із них – це люди з вадами інтелектуального розвитку. В суспільстві досі наявні залишки радянської ментальності, які характеризуються сприйняттям будь-якого відхилення від норми за аномалію.

Такий стан речей породжує ізольованість від суспільства людей з особливими потребами, стигматизацію, творення надлишкових соціальних поділів, нелюдяне відкинення тих, хто цього не заслуговує насправді. Тому робота по соціалізації неповносправних осіб і такі проекти, – вважають організатори, дуже важливі нині і є лакмусовим папірцем розвитку громадянського суспільства в Україні.

Всі різдвяні твори і презенти, виконані неповноправною молоддю, будуть доступні для придбання у арт-кав’ярні «Квартира 35» (м. Львів, вул. Вірменська, 35) до 24 січня 2012, коли відбудеться закриття проекту. Заплановано перегляд світлин з усіх проведених акцій проекту «Від Романа до Йордана» та спільну коляду з найкращими львівськими гуртами.

Організатори сподіваються, що цьогорічний проект “Від Романа до Йордана” стане традиційним і неодмінно буде ще однією невід’ємною частинкою різдвяного настрою на Західній Україні.

Відеорепортаж про проект можна переглянути тут, детальнішу розповідь-інтерв’ю з митцями на Львівському телебаченні – тут. Стежте за подальшими публікаціями про реалізацію проекту!

Categories: Новини

Залишити відповідь