Image

На Івано-Франківщині Карітас завершився третій дитячий наметовий табір місцевого Карітасу

22.08.2011
Декілька днів тому завершився ще один літній дитячий табір від Карітасу. Наметовий табір був організований на базі пластового летунського табору “Чота крилатих” в селі Луквиця, Богородчанського району на Івано-Франківщині.
У червні Карітас Івано-Франківськ УГКЦ уже провів 2 дитячі табори. Майже 100 потребуючих дітей – малозабезпечені, сироти, діти, що позбавлені батьківської опіки, неповносправна молодь та діти, чиї батьки впродовж довгого часу перебувають у трудовій міграції – відпочивали в мальовничих Карпатах.
А тепер місцева організація Карітасу провела ще один табір – для 15-ти дітей трудових мігрантів.

Впродовж 3 років над такою групою дітей ведеться постійна опіка у різних центрах Карітасу в 7 містах України. Це включає щоденну роботу в соціальних центрах, кваліфіковані тренінги і заняття, спільне виховання, дозвілля і відпочинок.

За час діяльності проекту по роботі з дітьми трудових мігрантів – з 2008 року – працівниками Карітасу налагоджена співпраця з місцевими державними відділами освіти, також громадськимиорганізаціями, влаштовуються різноманітні спільні заходи і акції, зокрема і літні табори для дітей трудових мігрантів.

«Такі діти обділені увагою, а тому особливо потребують цілеспрямованої опіки, згуртування, якісного відпочинку, кваліфікованого супроводу психологів і педагогів. Літні табори від Карітасу дають дітям не лише можливість розважитись і відновити сили, самореалізуватись, а й навчитись самостійності, розширити світогляд, набути цінні практичні навики і знання», – зауважує Леся Дорош, координатор проекту по роботі з дітьми трудових мігрантів івано-франківського Карітасу.

До розмови приєднується виконавчий директор місцевого Карітасу Наталя Козакевич: «Для нас є цінним те, що щороку до організації і проведення наших літніх таборів приєднуються близько 10 волонтерів (зокрема ті, хто має педагогічний досвід чи здобуває його), і це допомагає у роботі із потребуючими дітьми.

Також тішить, що на таборах діти самі ініціюють бесіди і діяльності по захисту довколишнього середовища. Однозначно – вони ростуть, змінюються і відображають саме ті гарні цінності, які ми різними методами роботи вкладаємо в них».

Тема табору на Івано-Франківщині була поєднана із правовою освітою – «Кожна дитина має право на свободу думки, совісті». Протягом 5 днів діти українських трудових мігрантів брали участь у спеціальних тренінгових заняттях, іграх, правових вікторинах і конкурсах, форум-театрі, психологічних тренінгах.

Так само відпочинок дітей в горах був сповнений творчих майстерень, розваг, співів, спортивних змагань, походів в гори, арт-терапії, кулінарних майстер-класів тощо. Діти не лише брали участь в програмі табору, але й допомагали організаторам із облаштуванням табору, його функціонуванням, власноруч виготовили спільну стінгазету.

А в останній вечір табору організатори табору влаштували святкову ватру
14-річний Назар, учасник літнього наметового табору розповідає: «Хоча наш відпочинок був не таким тривалим, якби хотілось, – вражень море! Я знайшов тут багато гарних друзів, нової інформації, корисних порад для себе».

Categories: Новини

Залишити відповідь