Пакунки для України від Карітасу Польщі

Від початку війни Карітас Польщі продовжує надавати допомогу Україні. На сьогодні в Україну було відправлено понад 90 000 пакунків. Лише в грудні минулого року, у зв’язку з наближенням зими, Карітас Польщі в рамках акції “Пакунок для України” підготував близько 16 тонн такої допомоги на суму майже один мільйон злотих і закликає польське суспільство підтримати цю шляхетну волонтерську акцію.

Руйнування інфраструктури призводить до перебоїв з постачанням електрики, газу та нестачі чистої води. Там, де постійні обстріли, жителі міст останнім часом майже постійно проводять час у притулках і підвалах, часто неопалюваних і без електрики. Без їжі, води та основних засобів гігієни. Для сімей без годувальника, чи самотніх людей похилого віку у сільській місцевості стає все важче виживати, оскільки зубожіння, спричинене війною, вдарило по них найсильніше.

Допомога, яка надається жителям України в рамках акції “Пакунок для України”, за визначенням, адресована найбільш потребуючим: багатодітним сім’ям і людям похилого віку в східній частині України, та там, де проживає велика кількість внутрішньо переміщених осіб. Працівники Карітасу їдуть туди, де є потребуючі. Деякі з них роздають посилки дуже близько до лінії фронту або в околицях окупованих сіл.

За словами Іренеуша Краузе, заступника директора Карітасу Польщі, “такі пакунки формують по цілій Польщі, потім перевозяться в Україну і розподіляються відповідно до потреб у найбільш знедолених регіонах, це переважно схід країни, де тривають військові дії, де не працює інфраструктура, де не можна здійснити готівкові виплати. Ідея полягає в тому, що домогосподарство, людина, про яку йдеться, певний час буде самодостатньою. Посилки розповсюджуються через Карітас України та Карітас Спес, які, відповідно до розпізнавання потреб на місцях, спрямовують посилки тим, хто їх найбільше потребує”.

– Пакунок в Україну – це величезна допомога для всієї родини. Особливо взимку, – розповідає Христина, мати трьох дітей, яка проживає в Житомирській області. – Зараз нам важко з продуктами харчування, тому в цю пору року така допомога дуже потрібна. Ми дуже вдячні за неї. Ми дуже вдячні Карітасу і всім полякам, які нам допомагають.

Звісно, що обсяги допомоги зменшилися в порівнянні із тими, які були на початку повномасштабного вторгнення. Складно витримати тривалий темп допомоги. Проте справжній солідарності не стали на заваді ні інфляція, ні чорний піар скерований ворогом проти наших народів. А поновлені російські ракетні атаки на Україну у період між Різдвяними святами та Новим Роком сприяли тільки відновленню активності допомагати.

Кожна пакунок вартістю 88 доларів США містить близько 30 продуктів – продукти харчування з тривалим терміном зберігання та засоби гігієни. Останні стають все більш необхідними, оскільки через війну збільшується кількість людей з інвалідністю. Пакунок вагою в кілька кілограмів – це конкретна і відчутна допомога. Сім’ї з двома дітьми вистачить приблизно на два тижні, а одній людині – приблизно на місяць.

Особливої цінності додає факт, що ця акція є волонтерською, тобто плодом зусиль польських родин, які на парафіях самотужки купляють усе необхідне та формують такі пакунки, щоби  допомогти українським сім’ям. До кожного такого пакунку окремо вкладається лист-підтримки.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/