На Полтавщині ВПО, які орендують житло, оформлюють компенсації на оплату комунпослуг від Карітасу

Близько тисячі переселенців, які винаймають житло на Полтавщині, подали документи для отримання компенсації за комунальні послуги від благодійного фонду «Карітас Полтава». Протягом п’яти місяців вони отримають по 16 200 гривень. Ці гроші надійдуть двома виплатами, повідомила Суспільному менеджерка проєктів фонду Алла Раковецька.

Олена Булгакова з Покровська, що на Донеччині, пів року як проживає у Полтаві. Жінка винаймає житло за 8 тисяч гривень.

“Винаймаємо квартиру. Дуже дорого. Ледве зводимо кінці з кінцями. Внуки зі мною, невістка зі мною тут. Я пенсіонерка. Мені 68 років. У мене іде вся пенсія і вся, яку дають, допомогу – 2000 гривень як ВПО. Іде зима. Грошей у нас немає. У нас внуки, діти, яких треба погодувати”, — каже жителька Покровська Донецької області Олена Булгакова.

Жінка вирішила зареєструватися, щоб отримати компенсацію на оплату комунальних послуг від благодійного фонду «Карітас Полтава». Такі заяви від переселенців, які винаймають житло, приймають майже місяць – від 1 вересня.

“Людина збирає пакет документів, підходить до офісу щодня з понеділка по п’ятницю. В порядку черги вона реєструється на цей вид допомоги. Протягом 10 днів отримує цю компенсацію на комунальні послуги. Головною умовою компенсації комунальних послуг є договір оренди або квитанція (оплати за комунальні послуги – ред.), де буде вказана адреса, яка буде співпадати із довідкою ВПО”, — говорить менеджерка проєктів благодійного фонду «Карітас Полтава» Алла Раковецька.

За словами Алли Раковецької, отримати таку допомогу можуть внутрішньо переміщені особи, які, зокрема, мають інвалідність, тяжке захворювання, багатодітні родини, вагітні жінки або матері з дітьми до 3-х років, самотні люди, яким більше за 60 років. А також ті, у кого середній дохід на одного члена сім’ї становить менше 5 400 гривень, або ж хто втратив через війну роботу. Нині документи для отримання компенсації зареєстрували понад 1 000 людей із понад 600 осель, каже менеджерка проєктів благодійного фонду «Карітас Полтава» Алла Раковецька.

“Сума компенсації комунальних послуг становить 16 200 (гривень – ред.). Ця компенсація буде відбуватися двома виплатами. Вона передбачена на весь опалювальний період. На п’ять місяців. Перша виплата буде на початку, потім після трьох місяців буде зроблено моніторинг, чи люди використовують доцільно цю допомогу, і вже після цього моніторингу буде друга виплата, яка покриє останні два місяці опалювального періоду”, — каже менеджерка проєктів благодійного фонду «Карітас Полтава» Алла Раковецька.

Як розповіла Суспільному менеджерка проєктів благодійного фонду «Карітас Полтава» Алла Раковецька, діє програма для переселенців, які живуть в обласному центрі, а також Білицькій, Ромоданівській, Диканській та Кобеляцькій громадах.

Джерело

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати наші благодійні проекти – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/