Карітас України підтримує ідею локалізації надання гуманітарної допомоги

Місцеві організації та громади в Україні можуть приймати більш активну участь у наданні гуманітарної допомоги українцям. Таке переконання озвучила президентка Карітасу України Тетяна Ставнича під час онлайн-заходу міжнародної організації у справах біженців Refugees International.

Подія була присвячена необхідності локалізації гуманітарної допомоги. За підрахунками організації, понад 12 мільярдів доларів, переважно зі Сполучених Штатів Америки та Європи, направляються для надання гуманітарної допомоги в Україні та майже всією цією сумою на свій розсуд розпоряджаються міжнародні організації.

«Обсяг допомоги Україні просто шалений та непритаманний сучасній історії… Важливо докладати всіх можливих зусиль для того, щоб місцеві організації могли розпоряджатися цими коштами, тоді це буде максимально ефективно», – окреслює проблему віце-президент Refugees International з програм і політики Хардін Ленг.

«Є дуже багато уроків, які мають вивчити всі міжнародні організації у контексті того, що відбувається в Україні, особливо з точки зору локалізації гуманітарної допомоги», – зазначила з цього приводу президентка Карітасу України Тетяна Ставнича.

Очільниця благодійного фонду розповіла учасникам та слухачам заходу про те, що під час війни кількість українських місцевих організацій Карітасу зросла із 19 до 37, й саме це дозволило надавати допомогу більш ефективно.

«Місцеві організації набагато менші, вони реагують швидше і в них є дуже велика база контактів, які вони можуть щоразу дуже швидко залучити. Коли мова йде про швидке реагування, то зазвичай у світі намагаються централізовано завести одразу багато всього, але в Україні, на відміну від інших країн, це не працює, – пояснює вона. – Тут вся допомога вибудовується на горизонтальних зв’язках, а не на вертикальних. Наприклад, наші представники зі східних офісів самостійно зв’язувалися із західними і пояснювали, як саме і чим потрібно допомагати. Пам’ятаю, як ми отримували запити від колег, що будь-ласка надавайте допомогу меншими партіями, а не збирайте їх у здоровенні контейнери».

Президентка Карітасу України підтримала думку озвучену на заході про те, що міжнародні організації мали би стати радниками українських локальних організацій, адже в довгостроковій перспективі це знизить відповідальність перших за передачу гуманітарної допомоги кінцевим бенефіціарам. «Таким чином не потрібно буде заново розробляти інституції та інструменти контролю, уточнила вона. – Я дуже наполягаю, щоб процес локалізації продовжувався та посилювався».

Тетяна Ставнича також звернула увагу на те, що важливо не забувати про психологічні травми, які переживають українці під час повномасштабної війни на території країни: «Якщо допомога надходить з-за кордону то це одне, а якщо вона локальна, то це зовсім інше. Нікому не відомо через що ця людина пройшла, але вона намагається зробити все, аби вам допомогти».

Повне відео заходу із синхронним перекладом українською мовою:

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати наші благодійні проекти – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/