Юрій Вдовцов: волонтерство, як спосіб бути щасливим

Карітас Запоріжжя один з найбільш активних в плані волонтерства місцевих осередків Карітасу в Україні. Тут регулярно проводять Школи волонтерства, допомагають дітям та самотнім стареньким, проводять лекції та, у докарантинні часи, кіноклуби, а у карантинні – роздають захисні маски. Більше 60 волонтерів Карітас Запоріжжя готові допомагати тим, кому тяжче своїм часом, навичками та гарним настроєм. Зараз звісно в основному онлайн. Але, щоб волонтери були ще й задоволені, натхнені та ефективні, потрібен хороший менеджер з волонтерства. І це наш герой – Юрій Вдовцов, який зацікавився цією темою ще у 2008 році, коли поїхав до школи-інтернату разом з друзями у якості волонтера. З тих пір Юрій не лише працює з волонтерами, але й волонтерить у свій вільний час, бо волонтерство для нього – це спосіб життя.

Ми задали Юрію кілька питань, щоб краще зрозуміти секрет його ентузіазму.

Юрію, як ви почали працювати менеджером з волонтерства?

Я багато їздив, як волонтер до інтернатів, дитячих будинків, реабілітаційних центрів, лікарень і мав певну репутацію у місті Запоріжжя, як хороший волонтер. Але після закінчення навчання спершу пішов працювати на завод. У цей самий час мені почали пропонувати роботу в соціальній сфері, і я погодився. Тому волонтерство справді змінило моє життя, принаймні професійно. І зараз, працюючи у Карітас Запоріжжя, я зробив своє хобі основною діяльністю.

Наскільки я розумію, у свій вільний час Ви теж займаєтесь волонтерством. Скільки це займає у Вас часу?

Звісно зараз, через карантин, немає можливості бути дуже активним, але до цього я 4-5 разів на місяць їздив до різних дитячих будинків Запоріжжя та області. Ми з друзями проводили квести, майстер-класи, концерти, дискотеки, щоб допомогти дітям із соціалізацією. Мені дуже подобається допомагати дітям. Я сам отримую від цього багато позитиву, коли бачу їхні щасливі очі. Тоді я відчуваю, що все не дарма.

Юрію, а що для Вас означає працювати саме у Карітасі?

Це велика відповідальність, адже я організовую роботу волонтерів осередку. Я маю навчити їх, як бути хорошими волонтерами. У Карітас Запоріжжя, ми регулярно навчаємо наших волонтерів. Тут ми теж часто працюємо з дітьми, готуємо старшокласників до здачі ЗНО, волонтери працюють у «соціальному гардеробі» (місце, куди можна принести або взяти вживані речі), годують безхатьків та потребуючих.

Я отримує велике задоволення, коли бачу, як до нас приходять волонтери, як вони починають допомагати та дарують іншим трошки свого тепла та добра. І, як менеджер, я маю змогу переконатись, що волонтери допомагають правильно та не вигорають.

Щоб Ви могли порадити тим, хто хоче стати волонтером, але не знає що від цього очікувати?

Така людина має усвідомити сама для себе, кому вона хоче допомагати і як саме, та що вона хоче отримати у кінцевому результаті.

У Карітас Запоріжжя ми також намагаємось мотивувати наших волонтерів – даємо можливість відвідувати різні заклади, наприклад, театри, самі проводимо цікаві заходи, знову ж таки – даємо можливість проходити безкоштовне навчання у тому, що стосується волонтерства, та розвиватись.

З вересня ми зробили «Книжку волонтера» та враховуємо у ній всі відвідані заходи та напрацювання кожної людини.

Хоча є люди, що приходять до нас волонтерити і чекають для себе за це на якусь матеріальну винагороду, що звісно суперечить принципам волонтерства. З такими людьми треба спілкуватись окремо та пояснювати.

Карітас Запоріжжя регулярно проводить Школи волонтерів. Чому б Ви радили її відвідати?

Під час таких Шкіл ми намагаємось навчити волонтерів тому, хто такий волонтер, які у нього права та обов’язки, які бувають види волонтерів, які можливості для саморозвитку є у нашому осередку. До нас приходять викладати експерти з різних областей знань. Також тут ми розповідаємо, як волонтерство може змінити життя людини. Наша мета – залучити до осередку свідомих грамотних волонтерів, щоб потім вони не розчаровувались у волонтерстві, а навпаки мали лише позитивні емоції від цього.

Якщо Ви хочете стати волонтером Карітасу України, заповняйте форму на нашому сайті – https://caritas.ua/volunteer/

Також більше інформації про Карітас Запоріжжя та майбутні «Школи волонтерства» читайте тут http://zp.caritas.ua/

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/