Image

За підтримки УВКБ ООН Карітас відремонтував 3174 домогосподарства

Карітас України за підтримки УВКБ ООН завершив реалізацію 12-місячного проекту «Житло для вразливих домогосподарств в Україні ІІ»  з надання допомоги людям, житло яких постраждало від обстрілів росії. Мета проєкту – допомога постраждалим від війни людям у відновленні власних осель, щоб вони могли проживати у гідних, комфортних і безпечних умовах.

Проєкт надав грошову допомогу 3174 домогосподарствам для здійснення малих та середніх ремонтів пошкодженого обстрілами житла в окремих громадах Житомирської, Запорізької, Миколаївської, Дніпропетровської та Херсонської областей.

Допомогу отримали бенефіціари з вразливих категорій, будинки яких  були незначно або помірно пошкоджені внаслідок військових дій після 24 лютого 2022 року. Їм надавалася підтримка у вигляді коштів або підрядників для малого чи середнього ремонту пошкоджених, але структурно надійних квартир чи будинків. Місцеві організації Карітасу Запоріжжя, Кривого Рогу, Миколаєва та Житомира тісно співпрацювали з місцевою владою для якісної ідентифікації потребуючих громад і домогосподарств. 

Насамперед допомогу для проведення ремонтів надавали людям із вразливих категорій, таким як 81-річна пані  Алла, яка  проживає  в селі Іванівка Високопільської ОТГ Херсонської області. Літня жінка самотня, чоловік помер 20 років тому, дітей немає. Від початку війни і дотепер з села не виїздила. Під час окупації залишилася одна на декілька вулиць. Оскільки всі інші сусіди виїхали, пані Аллі довелося самостійно поратися на усіх покинутих домогосподарствах. Так, кожного дня жінці доводилось доїти сусідських корів та кіз, годувати собачок та котиків. Все це вона робила і під обстрілами і під пильним наглядом окупантів. Але добре серце та велике бажання врятувати тварин надавало наснаги.

Вже після визволення села, коли сусіди поверталися, пані Алла повертала власникам їх тваринок і розповідала, скільки зробила для їх порятунку. Вона дивувала сусідів врятованим від окупантів майном, показувала затулені підручними засобами вікна, двері та дахи. Так, це все зуміла зробити восьмидесятирічна жінка!

Коли працівники Карітасу Кривий Ріг з’явилися у пані Алли, вона  заплакала. Жінка не могла повірити, що тепер допоможуть саме їй. У її будинку зробили ремонт покрівлі, замінили вікна та вхідні двері.

Соціальні працівники і інженери місцевих організацій Карітасу здійснювали інформування, відбір домогосподарств, технічну оцінку постраждалих будівель, реєстрації сімей чи домогосподарств, супровід та контроль виконання ремонтних робіт.

Загалом грошові виплати для здійснення  ремонтних робіт отримали 2477 домогосподарств (Миколаївська область – 1215 домогосподарств, Запорізька – 555,  Житомирська – 263, Херсонська – 255,  Дніпропетровська – 189). 

У 697 домогосподарствах ремонти здійснені підрядниками Карітасу України (248 – Херсонська область, 122 – Запорізька, 154 – Житомирська, 173 – Миколаївська).

Миколаївська область – одна з тих, де найбільше відчувають наслідки російської агресії проти України. За даними Миколаївської обласної військової адміністрації, на кінець 2023 року понад 9 тисяч житлових будинків в області потребують відновлення.

Проєкт «Житло для вразливих домогосподарств в Україні ІІ» охопив 4 громади Миколаївської області: Шевченківську, Галицинівську, Миколаївську та Первомайську. Це 19 населених пунктів й обласний центр, які найбільше постраждали від російської агресії.

Одним із населених пунктів, у якому благодійники допомагали відновлювати житло, стало село Киселівка Первомайської селищної громади. Те, що село перебувало на лінії фронту, видно неозброєним оком: практично кожен будинок тут зазнав пошкодження внаслідок російських обстрілів. На сьогодні з понад 600 жителів, які мешкали у Киселівці до повномасштабного вторгнення, залишилася третина.

Пані Світлана, під час одного з візитів фахівців фонду та представників УВКБ ООН до села, поділилася своїми спогадами про гарячі місяці повномасштабного російського вторгнення. Жінка розповіла, через постійні обстріли вони з чоловіком змушені були виїхати. Коли ж повернулися, застали подвір’я в руїнах.

«Був прильот біля воріт – ворота всі посічені, у дворі все посічене уламками. Були б ми тут, не вцілили б. Зараз стільки уламків знаходять, скидають пачками», – згадує жінка. «Три сусідки загинули в мене, тут поруч поховані: двох уже перепоховали, одна ще похована тут в ямі біля нас. Вони везли речі на тачці і так їх на вулиці застав прильот. Осколками посікло, одне поранення в голову, інше в спину. То моя кума, мама її і її сусідка. Ми в березні (2022 р. – прим. авт.) поїхали звідси на цілий рік і були в Вінниці. А тут 8 місяців так грохотало», – з сумом в голосі розповіла пані Світлана. Подружжя живе у Киселівці уже 47 років, відтоді, як побралося. Хату купували готову, а далі все облаштовували власноруч. Поза рідним селом життя свого не уявляють, тому зраділи допомозі благодійників, завдяки якій змогли відремонтувати будинок.

Завдяки професійній та злагодженій роботі команди фахівців проєкту Карітасу Запоріжжя відібрано  555 домогосподарств на отримання грошової допомоги на загальну суму майже 28 млн грн. Через залучення акредитованої підрядної організації відновлено понад 120 домогосподарств на загальну суму понад 8 млн грн.  Малі і середні ремонти для вразливих категорій здійснювалися в м. Запоріжжя, м. Вільнянськ, Матвіївській ОТГ, Степненській ОТГ.

Пані Леся дуже поважного віку та вже вісім років доглядає незрячого та маломобільного сина з інвалідністю. Дві скромні пенсії не давали можливості замінити вибите вибуховою хвилею вікно та відремонтувати пошкоджену  внаслідок прильоту російської ракети квартиру. Леся Данилівна прожила важке життя, дівчинкою зазнала голоду у роки Другої світової війни, працювала у пологовому будинку, у дитячих закладах Запоріжжя.

Масштабні ремонтні роботи провели у квартирі пані Лесі спеціалісти Карітасу Запоріжжя: відновлено стіни та замінено фрагменти підлоги, встановлено вікна і двері. Леся Данилівна тепер з радістю заходить до свого помешкання з новими світли стінами, великими вікнами, новими міжкімнатними та вхідними дверями. Для літньої жінки, яка звикла самотужки долати труднощі, таке оновлення помешкання стало величезною підтримкою.  «Маю відчуття, що мені допомогли рідні мені люди», – каже пані Леся.

Головною цінністю та індикатором ефективності партнерської співпраці з УВКБ ООН є щасливі та усміхнені бенефіціари, які відчувають турботу та підтримку та  мають можливість зимувати у своїх відновлених, теплих та затишних оселях. 

Загалом за два роки з початку повномасштабного вторгнення росії Карітас України вже допоміг  відновити житло понад  9 000 домогосподарств.  Громадяни мають можливість не лише скористатися ремонтними роботами від підрядників Карітасу, а й самостійно зробити необхідні роботи за кошти надані Карітасом України та донорами. Такий підхід до здійснення ремонтів  сприяє оперативному реагуванню на потреби громадян і достатньо швидкому відновленні гідних умови для проживання постраждалих родини.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини