Кризовий центр, мобільні бригади, дитячий простір: нові ініціативи Карітасу Суми для покращення життя постраждалих від війни на Сумщині

Команда Карітасу Суми зустрілася з закордонними партнерами та колегами з Карітасу України, які приїхали на Сумщину, щоб зрозуміти, як покращити та оптимізувати допомогу тим, хто щодня страждає від війни.

Партнери під час візиту в Суми звернули увагу на всі аспекти роботи фахівців Кризового центру та соціальних працівників. Спілкувалися з бенефіціарами з метою виявлення нагальних потреб для подальшої підтримки. Загалом представники «Карітас Україна» відзначили стрімкий розвиток Сумського регіонального осередку фонду та визначили невідкладні потреби бенефіціарів, які відрізняються від інших регіонів.

Новий проєкт

За час діяльності філії Карітасу на Сумщині, а це вже півтора роки, допомогу отримали майже 100 тисяч осіб. У цьому році на базі благодійного фонду заплановано відкриття ще одного проєкту за підтримки Secours Catholique Caritas France, який націлений на надання послуг дітей та дорослих з інвалідністю та членів їхніх сімей. Відвідувачі зможуть отримувати логопедичні, фізіотерапевтичні послуги, відвідувати освітні заняття і творчі майстерні, тренінги із самодопомоги, індивідуальні та групові психологічні консультації, розважальні та рекреаційні заходи тощо. В межах проєкту також будуть надаватись послуги для батьків/опікунів та членів сімей дітей та дітей з інвалідністю.

Виїзна команда Інклюзії буде працювати тільки в Охтирській, Лебединській, Конотопській та Путивльській громадах.

Мобільні бригади

В рамках проєкту «Ефективний захист та доступ» (ECHO) Карітас Суми вже створено мобільні команди для допомоги населенню області з критеріями вразливості. Ці спеціалісти надаватимуть безоплатні послуги людям, а саме психологічну допомогу та юридичну консультацію, невідкладне реагування та надання допомоги особі чи родині, яка знаходиться в критичній ситуації, соціальний супровід у разі виявлення в особи чи родини складних життєвих обставин спричинених війною.

«Ми сподіваємось отримати у цьому році гуманітарну допомогу, щоб продовжити підтримувати ВПО, мешканців зони бойових дій та інших вразливих категорій населення», –  зазначив директор Карітасу Суми Олександр Дядя.

Наразі на базі благодійного фонду «Карітас Суми» в межах проєкту ECHO працює Кризовий центр та «Простір дружній до дитини». Фахівці центру та дитячого Простору першими надають допомогу родинам, які опинилися у критичному становищі через військову агресію рф.

Кризовий центр

Осередок Карітасу Суми знаходиться у м.Суми на вулиці Покровська, 22. Послуги надаються безоплатно. Фахівці працюють з населенням, які мають критерії вразливості. Тут працюють кризовий менеджер, кейс-менеджер, психолог, юрист та соціальні працівники. Громадяни отримують у фахівців соціальний супровід, кризову консультацію та задоволення невідкладних потреб, психологічну допомогу та юридичну консультацію.

Ще у Кризовому центрі працюють спеціалісти, які відповідають за роботу з волонтерами та громадами. Завдяки їх роботі активно реалізується комунікаційна стратегія послуг «Карітас Суми» для мешканців Сумської області та співпраця з громадами.

Простір дружній до дитини

Безпечний простір для навчання та ігор дітей, які виховуються у родинах з критеріями вразливості – це «Простір дружній до дитини». Усі послуги надають безоплатно.

Дитина має право відвідувати Простір три місяці з початку реєстрації. Цього періоду вистачає, щоб стабілізувати психоемоційний стан малечі із застосуванням різних ігрових та творчих матеріалів, арттерапії, занять з логопедом та дитячим психологом. Фахівці «Простору дружнього до дитини» здійснюють виїзди до дітей у громади Сумщини з розважально-пізнавальними заходами з психологічним спрямуванням.

Гуманітарні програми «Карітас Суми» наразі діють у такому вигляді: видаються продуктові та гігієнічні набори в межах проєкту ЕСНО тільки для попередньо зареєстрованих бенефіціарів, які мають критерії вразливості (багатодітні сім`ї, люди з інвалідністю (І та ІІ групи), самотня мати чи батько, чи опікун, який виховує неповнолітню дитину(дітей) тощо). Реєстрація проводиться не на постійній основі.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/