Image

В Маріуполі дітей вчать не бути голодними на кухні

0 Comments

«На ситім тулубі голова стоїть прямо» – підмічено в усній народній творчості. А наша експертка з гуманітарних питань – керівниця проєкту «Простір підтримки» Благодійного фонду «Карітас Маріуполь» Валерія Гармаш розповідає про те, як навчити дітей не бути голодними на кухні.

– Кулінарні курси для дітей ми розпочали у травні 2018 року. Спочатку цей напрямок розвивався у Маріуполі, а далі почав працювати у селах на півдні Донецької області.

Ідея надійшла від вихователів інтернату для дітей-сиріт. Вони неодноразово стикалися з такою проблемою: у закладі дітей годують, а коли вони починають жити самостійно – нагодувати себе не вміють, бо інтернатна система не розрахована на надання таких навичок. Замість того, аби витратити стипендію на корисні продукти, випускники харчуються вуличною їжею та навідуються до інтернату за домашніми котлетками.

Тож спершу головним завданням було навчити готувати дітей-сиріт. За два роки наші курси відвідали вихованці інтернату, дитячих будинків сімейного типу та діти з родин, що опинились у скрутних життєвих обставинах. Викладачами курсів, окрім працівників «Карітасу», стали волонтери. Це були люди зовсім різні: чоловіки і жінки, банківські працівники та вчителі, патрульні поліцейські та навіть редакторка цієї газети. Під час занять вони багато спілкувалися з дітьми, розповідали про свою роботу та взагалі про свій вибір у дорослому житті. Так курси стали не лише кулінарними, але й профорієнтаційними.

Спочатку програма включала вивчення базової кулінарії: бульйони, супи та борщ, каші, овочі, макарони, салати, м’ясні страви, з десертів – млинці та оладки. Під наглядом волонтерів та за їхньою допомогою діти вчилися самостійно чистити, різати, варити і жарити, замішувати та збивати.

Згодом ми урізноманітнили програму і навчили дітей готувати сніданки з універсального набору продуктів. І тепер яйця вони можуть не просто посмажити, а зробити смачнющі омлети та яєчні з беконом, грибами, овочами.

А далі ми перейшли на рецепти від «майстер-шефа» Євгена Клопотенка, який розробив нову систему дитячого харчування та 2018 року отримав офіційний дозвіл на її впровадження в українських школах. До речі, завдяки наполегливості цього кухаря восени 2020 року борщ внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Наші учні та волонтери, приготувавши борщ зі сливовим варенням (а також суп з сочевиці зі шпинатом та домашню гранолу) також оцінили корисні та смачні страви для дітей від пана Клопотенка.

Так проходив час, група за групою, аж поки не прийшов карантин. Постало питання, як продовжувати заняття під час жорстоких обмежувальних заходів. Ці обмеження ми перетворили на нову можливість – створили онлайн-курси і залучили до них нових учнів з тих, кому незручно було приїжджати на заняття до Маріуполя. Першими учасниками наших відео-тренінгів стали сільські діти з Новогригорівки, Новоселівки, Миколаївки та Ольгинки.

Коли є можливість, ми продовжуємо проводити наочні майстер-класи. Вчимо готувати тепер домашні чізбургери та шаурму, японську страву онігірі, мексиканські такос, курячі нагетси та панкейки. А як можливості нема, придумуємо нові формати спілкування – як от онлайн-вечірка для дітей з Новоселівки, де всі разом готували десерти з морозива, фруктів та солодощів.

Отже, попри складнощі, ми і далі працюємо, аби маленькі кухарі відкривали світ смачних страв. Впевнені, що будь-хто з наших учнів, коли стане дорослим, зможе залюбки приготувати собі і сніданок, і обід, і вечерю. А нагодована людина завжди знайде в собі сили на великі звершення.

P.S. Всім, хто зацікавився та хоче взяти участь у наших кулінарних курсах чи майстер-класах, просимо звертатися за телефонами гарячої лінії (067) 623 52 21, (050) 480 73 38.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь