Image

У Стрийському Карітасі розпочався навчальний курс для соціальних працівників та асистентів Будинку підтриманого проживання

Будинок підтриманого проживання «ДіМ», що діє при Карітасі Стрий, уже став домом для сімох осіб з ментальними та комплексними порушеннями. Разом із ними у будинку цілодобово перебувають соціальні працівники та асистенти, що здійснюють супровід. Днями для працівників «Дому» провели навчання, на якому вони мали нагоду поглибити знання про права людей з інвалідністю, психічне здоров’я та зміст соціальної послуги підтриманого проживання

Навчання передбачає 5 модулів, на яких учасники матимуть змогу дізнатись більше про надання медичної допомоги, психологію та сексуальність людей з психічними розладами, досвід інших країн у цій сфері та низки інших важливих питань.

У ході першого модуля розібрали, що входить в поняття «психічні розлади», хто має надавати допомогу людям з інвалідністю та якими є найважливіші аспекти у наданні цієї допомоги. Зокрема, говорили про важливість допомоги у прийнятті рішень людьми з інвалідністю та право на сім’ю людей з психічними розладами. Аналізували також права людей з інвалідністю, записані у Конвенції про права осіб з інвалідністю: право на навчання і працевлаштування, право бути в громаді, рівність перед законом, правоздатність та дієздатність, доступність допомоги, недискримінація, право на навчання і працевлаштування. Провели навчання для соціальних працівників та асистентів радниця із розбудови послуг у сфері психічного здоров’я Кристина Висоцька в MH4U та Юлія Бойко – працівниця львівського міського центру реабілітації «Джерело».

«Мені хочеться, щоб була можливість доносити до нашого суспільства, починаючи зі шкіл, що люди з інвалідністю, про їхні, потреби, можливості та права. Потрібно вчити чи хоча б інформувати суспільство про правильне ставлення до людей з ментальними та комплексними порушеннями і вміння надавати їм допомогу», – розповідає пані Мар’яна, слухачка курсу.

Навчання покликане надати необхідні знання, щоб виводити життя людей з інвалідністю на новий якісний рівень, створювати альтернативи інтернатам та допомагати жити гідно, використовуючи індивідуальний підхід у допомозі. У результаті – вихід на державний рівень, який починається з локальних ініціатив.

Навчальний курс реалізовано за підтримки проєкту «Психічне здоров’я для України» (MH4U) та Посольства Швейцарії в Україні.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь