Image

У Карітасі Чернівці надають кваліфіковані психологічні консультації потребуючим

0 Comments

Реакція людей на стрес, викликаний різними причинами (наразі це – воєнні дії, обстріли, втрата житла, вимушені переїзди тощо) може бути різною, проявлятися або у тривозі, страхові, неадекватній поведінці, або у замиканні людини в собі і ступорі, заціпенінні…

За будь-яких проявів може виникнути потреба у психологічній допомозі, і її надають у Карітасі Чернівці.

Психологиня проєкту «Дитячий простір» у Карітас Чернівці Галина Фесун розповідає, що хоча телефон для психологічної консультації поширювався з перших днів, як почалися обстріли українських міст і люди стали покидати зони активних бойових дій, дзвінки почали надходити пізніше.

«Нерідко люди тривалий час тримають свої переживання в собі, але згодом їх «прориває», – розповідає Галина Фесун. – Буває, що мене викликають на допомогу до відвідувачів, які стоять у черзі за продуктовими наборами. Вони вже врятувалися від обстрілів, мають упевненість у забезпеченні харчами – але тут їх «накриває», плачуть, часто звинувачують себе в тому, що вони в безпеці на відміну від рідних чи близьких, які залишилися на території воєнний дій. Загалом сльози – це нормальна реакція на ненормальну ситуацію».

Психологи Карітасу Чернівці рекомендують людям у стресі сформувати для себе якісь щоденні ритуали, які допоможуть втримати душевну рівновагу: наприклад, пити гарячий час і за чаюванням обмінюватися позитивною інформацією; обійматися; проводити заспокійливі ігри з дітьми на ніч; підмічати навіть найменші позитивні прояви у дітях, підлітках, хвалити їх.

Також для відновлення душевного спокою корисною є фізична дія: прибирання оселі чи впорядкування території навколо, волонтерство, допомога іншим.

Діти можуть малювати і в малюнках втілювати свої переживання. Іноді достатньо до намальованого кола страху додати промінчики, перетворивши його на сонце – і таким чином продемонструвати свою силу над страхом.

«Важливо дарувати емоції і розімкнути це коло. Бо коли ми приходимо дуже близько до болю – бачимо лише одну якусь деталь, і через це перебільшуємо проблему. Варто віддалитися і поглянути на все «здалеку», щоб мати уявлення про цілісну картину, і вона може виявитися зовсім інакшою», – пояснює пані Галина. Це все робиться за допомоги певних технік, вправ, фізичних вправ, дихальних.

Психологиня справедливо вважає, що «навіть якщо одну таку консультацію на день надати – вже день прожитий недарма».


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь