Image

У березні Карітас роздав у прифронтових громадах Запорізької та Донецької областей понад 6 500 гігієнічних наборів

Прифронтові містечках і села постійно страждають від ворожих обстрілів, а їхня цивільна інфраструктура знищена ворогом ще на початку війни. Попри таку складну ситуацію там проживають тисячі людей, серед яких багато сімей з дітьми та людей з інвалідністю.

Саме для таких людей у березні Карітас Краматорськ, Карітас Маріуполь та Карітас Запоріжжя доставили 6 746 гігієнічних наборів, включаючи 502 набори для малюків і 874 спеціалізованих набори для людей з інвалідністю.

Дана допомога надавалася в рамках проєкту “Невідкладне реагування на війну в Україні, зокрема на звільнених територіях” за підтримки Карітасу Норвегії Caritas Norge та фінансування норвезької урядової агенції Norad.

Бенефіціаркою цього проєкту є надзвичайно сильна і незламна жінка пані Лариса. Вона пройшла справжнє випробування, але і надалі її боротьба триває.

Пані Лариса з чоловіком і сином все своє життя прожила в селі Тарасівка, Пологівського району Запорізької області. З початком повномасштабного вторгнення, родина залишилась вдома, бо не мали заощаджень і близьких родичів, які б прихистили їх. До червня 2022 року вони намагались вижити під постійними обстрілами та згодом зрозуміли що треба виїжджати. Пані Лариса з чоловіком вирішили їхати самі, щоб підготувати виїзд дітей та мами.

Цей день розділив життя цієї родини на до і після…

В дорозі сталося нещастя – автівка пані Лариси та її чоловіка підірвалась на міні. Чоловіка вибуховою хвилею викинуло з авто, а пані Лариса залишилась у охопленій вогнем автівці. Поранений чоловік зміг визволити дружину з вогню та транспортувати до військових медиків на підконтрольній Україні території. На жаль зберегти ногу пані Лариси вони не змогли, а згодом було ампутовано і другу ногу, хоч за неї боролися кілька закордонних хірургів у Львові.

Упродовж 7 місяців, чоловік пані Лариси опікувався нею сам, вважалося що його травма не настільки критична. Операція з вживлення металевої пластини в п’ятку начебто пройшла успішно. Проте чоловік раптово помер, бо відірвався тромб – ускладнення після операції.

На щастя родичі пані Лариси змогли виїхати з окупації. Син з невісткою та 6 місячною дитиною, а також свекруха наразі разом мешкають в орендованому житлі у Запоріжжі. Працювати в родині може тільки син пані Лариси, він перебивається некваліфікованою роботою на неповний день, бо лише він може підняти та транспортувати маму на процедури. Пані Ларисі ще треба пройти довгий шлях до протезування, але і це не зможе повністю поставити її “на ноги”, бо в її випадку 1 протез додає 50% навантаження на хворе серце.

Фахівці Карітасу Запоріжжя завітали до пані Лариси та доставили допомогу у вигляді набору гігієни для людей з інвалідністю, а для їїї онуки – пакунки гігієни для немовлят.

Окупанти постійно обстрілюють Селидове на Донеччині. Команда Карітасу Маріуполь приїхала до Селидового для видачі гігієнічних наборів, коли аварійні служби ще не встигли полагодити електромережу. Довелося працювати у напівтемряві.

На жаль і робота працівників за таких умов, і життя людей на прифронтових територіях в таких умовах стали нашою новою реальністю. Незважаючи на обставини, команда Карітасу Маріуполь спрацювала злагоджено і допомогу отримали мами з маленькими дітками, а також люди з інвалідністю.

Видача гігієнічних наборів відбулась і в Покровську Донецької області. Дивні транспортні засоби на фото – це спеціальні велосипеди соціальних працівниць, які доглядають самотніх людей з інвалідністю.

Жінки приїхали отримати гігієнічні набори для своїх підопічних – маломобільних людей з інвалідністю. Для таких бенефіціарів допомогу отримують члени родини або соціальні працівники, якщо людина самотня.

Також відбулася і адресна доставка гігієнічних наборів для людей з інвалідністю в прифронтове селище Цукуріно.

Майже 4 000 гігієнічних наборів роздав Карітас Краматорськ. Дистрибуція відбувалася в селах Олександрівської ОТГ Донецької області. Ці набори складаються з необхідних засобів особистої гігієни, які є важкодоступними для мешканців прифронтової сільської місцевості через фінансові труднощі або віддаленість від міст.

А поки триває дистрибуція гігієнічних наборів та питної води в рамках проекту “Невідкладне реагування на війну в Україні, зокрема на звільнених територіях” в найбільш постраждалих громадах Донецької і Запорізької областей проводяться інженерні та підготовчі будівельні роботи по встановленню 15 потужних фільтрувальних станцій на об’єктах соціальної інфраструктури та 9 свердловин і водонапірних башт для забезпечення водою окремих громад.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини