Скрутне становище українців грає на руку торгівців людьми

Під час війни все більше людей, особливо з числа вимушено переміщених осіб, потрапляють у скрутне фінансове та соціальне становище. І це грає на руку торгівців людьми. Адже складний психологічний стан людей, які змушені були залишити власні домівки та пройти крізь важкі випробування, робить їх вразливими. Під приводом допомоги злочинці втираються в довіру, щоб затягнути людину в різні види експлуатації.

Щоб зменшити ризики потрапляння в ситуацію торгівлі людьми, необхідно дотримуватись певних правил поведінки:

Влаштовуйтесь на роботу лише офіційно;

Підписуйте трудовий договір лише в тому випадку, коли він викладений зрозумілою мовою і всі умови, прописані в ньому, зрозумілі та влаштовують вас;

Не погоджуйтесь на роботу, де не дають чіткої інформації про те, яку роботу потрібно буде виконувати;

Не сідайте в авто до незнайомців. Користуйтесь лише відомими та перевіреними службами таксі;

Коли сідаєте у волонтерське авто, зателефонуйте на “гарячу лінію” його організації та повідомте номер машини, яка перевозить пасажирів;

Якщо виїжджаєте за кордон постійно будьте в контакті з рідними, друзями, близькими. Повідомте їм своє місцезнаходження. Дайте адреси та телефони людей, з якими можна зв’язатися, якщо ви не виходите на зв’язок;

Ніколи не давайте в руки незнайомцям свій телефон;

Нікому не передавайте оригінали своїх документів. Винятком можуть бути правоохоронці, прикордонники та держслужбовці;

Майте кілька копій своїх документів і тримайте їх у різних місцях. Обов’язково передайте копії близьким, рідним та друзям, які залишаються в Україні;

Не беріть гроші від незнайомців та не дозволяйте платити за себе, щоб не потрапити в залежність від нього;

Обов’язково офіційно зареєструйтеся на тимчасове проживання;

Пам’ятайте, діти також можуть потрапити до рук торгівців людьми! Пришийте до одягу дитини бірку з її даними: ім’я та прізвище, дата народження, контактний телефон батьків та адреса. Або покладіть в кишеню дитячого одягу записку з таким самим текстом. Не залишайте дітей без нагляду.

Якщо Ви розумієте, що потрапили у ситуацію торгівлі людьми, звертайтесь до правоохоронних органів, екстрених служб, дипломатичних представництв, консульських організацій в країні перебування. А також міжнародних організацій, відомих волонтерських громадських організацій, яким можна довіряти, щоб шукати у них захисту.

За додатковою інформацією звертайтеся:

Карітас Київ:
E-mail: info@caritas-kiev.org.ua; Тел.: (098)-189-35-15