Image

Реформування соціальних послуг має залишатись пріоритетом держави

26 серпня, за ініціативи Міністра соціальної політики, відбулась  сесія стратегічного обговорення, розробки і бачення нової моделі закупівлі та фінансування соціальних послуг в повоєнний період. Зустріч була організована партнерами уряду та Міністерства соціальної політики, Програмою розвитку ООН.

Фото надано ПРООН

На зустрічі були присутні Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, Заступник керівника Офісу президенту Юлія Соколовська, заступник Міністра соціальної політики України Уляна Токарєва, представники ПРООН та експерти з питань соціальних послуг.

В якості експертів були запрошені також юристи Карітасу України Ростислав Кісь та Олеся Балян, які представили на зустрічі пропозиції щодо реформування системи надання соціальних послуг з акцентом на надавачів соціальних послуг недержавного сектору, що більш ефективно змогли перелаштуватися для надання соціальних послуг з початку війни. В ході дискусії було визначено основні напрямки реформування, а саме: фінансування, облік та доступність послуг. Ключовим елементом було визначено принцип «гроші йдуть за отримувачем послуг», що дозволяє  скеровувати фінансування кожного випадку незалежно від місця перебування особи, що потребує надання послуг. Невід’ємним елементом механізму індивідуального фінансування випадку є належний, точний облік потреби, що має відбуватися в режимі реального часу.

Фото надане ПРООН

Учасники погодились, що повноцінний запуск в експлуатацію Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, як частини Єдиної інформаційної системи соціальної сфери (ЄІССС) є запорукою належного визначення та обліку потреби в соціальних послугах як в громаді, так і в державі в цілому. Учасники домовились продовжити роботу над деталізацією технічних завдань для втілення всеосяжної реформи соціальних послуг, яка би змогла в належний спосіб відповісти на виклики, з якими в часі війни зіткнулась Україна.

Categories: Новини

Залишити відповідь