Image

«Новий безпечний дім»: як Карітас Дрогобич адаптує людей до нового життя

Через рік після початку повномасштабної війни західні регіони України все ще продовжують приймати вимушено переселених осіб зі всієї країни. Тільки на Дрогобиччині, станом на початок 2023 року, офіційно проживають близько 37 тисяч переселенців. 

Карітас Дрогобич продовжує допомагати соціально вразливим категоріям ВПО та місцевим мешканцям. Тут, за підтримки Карітасу України та Союзу українців в Австралії, працює «Новий безпечний дім». 

«Це простір, де проживають внутрішньо переміщені особи – сім’ї і, зокрема, діти. Більшість з них – люди вразливих категорій, які зазнали втрат під час війни і потребують допомоги», – розповідає Анастасія Пономарьова, координаторка проектів, спеціалістка по роботі з дітьми Карітасу Дрогобич.

Родинний проєкт направлений на те, щоб дати тим, хто потребує, можливість адаптуватися до життя та продовжити його далі. Від старту, у вересні 2022 року, вже охоплено 36 сімей та 56 дітей. 

Першочергово тут задовольняють базові потреби людей – проживання та харчування. Мешканці «Дому» можуть отримати гуманітарну допомогу від Карітасу, скористатися послугами соціального гардеробу.

«Ми їх не обслуговуємо, – уточнює Анастасія. – Вони самі по черзі готують їсти і прибирають, ведуть свій звичний спосіб життя. Ми допомагаємо оформити соціальну допомогу від держави. Тобто у них є кошти і додаткові потреби вони можуть закрити самі».

Соціальні педагоги і психологи проєкту працюють як з дорослими, так і з дітьми.

Мам консультують з приводу адаптації на новому місці та надають інструменти психологічної стійкості. «Ходити на консультацію до психолога не обов’язково, але рано чи пізно всі до цього приходять», – зазначає Анастасія Пономарьова. 

З дітьми проводять заняття з арт-терапії, психологічні індивідуальні та групові консультації та допомагають з онлайн навчанням у школах. 

«Новий безпечний дім» ділить приміщення з реабілітаційним центром «Назарет», який надає допомогу в подоланні алкогольної, наркотичної, ігрової та інших залежностей, а також психологічну підтримку ветеранам і їхнім сім’ям, тож діти бенефеціарів РЦ також відвідують дитячі заходи проєкту. 

«Ми дуже пишаємось тим, що діти розкриваються, – розповідає спеціалістка по роботі з дітьми Карітасу Дрогобич. – Коли вони приїздять, то їм спершу страшно. Були діти, які навіть не розмовляли. Але потім, крок за кроком, вони розслабляються, здружуються, довіряють нашим соціальним педагогам і психологам, та відчувають себе у цьому просторі в безпеці».

Термін проживання у «Новому безпечному домі» – не обмежений. Комусь для адаптації потрібен місяць, комусь три, а комусь пів року. 

«Ми відрізняємося від інших тим, що не даємо рамок, а підлаштовуємося під ритм людей. Не робимо їм додаткового стресу, що ось вам три місяці, й ви маєте поїхати, – пояснює Анастасія.  Ми ставимося з розумінням до їхньої ситуації, але водночас наша головна мета адаптувати їх до подальшого життя, а не тримати у себе. Тож ми даємо зрозуміти, що це тимчасовий прихисток і проговорюємо, що вони мають думати про завтра та те, як жити далі. Ми задаємо ці питання і підштовхуємо людей до пошуку відповідей. Якщо десь є супротив, тоді ми розмовляємо і пропрацьовуємо це». Коли «Новий безпечний дім» приймає до себе людей, то кожен бенефеціар заповнює анкету. Питання у ній стосуються не тільки потреб, а також того, що людина може дати громаді. Кілька осіб з «Дому», наприклад, наразі працевлаштовані в Карітасі Дрогобич. «Якщо ми бачимо, що у нас є підходящі людям вакансії, чи нам потрібна допомога в напрямку, де вони компетентні, то людина одразу отримує можливість реалізації», – підсумовує Анастасія Пономарьова.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь