Image

Мистецтво, яке завжди є ресурсом…

0 Comments

Групи взаємопідтримки існують в світі для людей, яких об’єднує спільна тема, ситуація, стан, щоб ці люди мали змогу поділитися своїми почуттями, накопиченим досвідом. Це дає кожному із учасників унікальне відчуття співпереживання і взаємної підтримки. Можливість зібрати воєдино практичну інформацію та способи подолання труднощів.

«Простір підтримки» Карітасу Маріуполь зібрав під своїм дахом потребуючих людей похилого віку, в яких була жага до спілкування, але не було такої можливості. Багато з цих людей є самотніми. Всі вони мають мізерні пенсії, економлять на всьому, не можуть дозволити собі під час мати саме необхідне. Але в кожного з них є свій унікальний досвід, як впоратися з важкими моментами в житті.

Зібравшись в групу, під керівництвом психолога Кризового Центру Раїси Толочко, почали з перегляду кінофільмів. Потроху знайомились один з одним, вивчали смаки та уподобання. Згодом в групі почали відбуватися зміни в спілкуванні – жінки обмінялися своїми номерами телефонів, почали приходити вже разом (удвох, утрьох). Дуже підтримали учасницю, в якої вкрали картку і зняли з неї всі гроші, і ту, в якої єдиний онук, яким вона опікується, вирішив кинути університет і стати «менестрелем», і ще ту, яка дуже погано ходить, її хитає – вони попід руки допомагають їй йти на зустрічі… І цей ряд можна продовжувати безкінечно…

На цей час, група взаємопідтримки стала вже колективом, де піклуються один про одного, де є лідери, в якому знають, чого вони хочуть від зустрічей і вже можуть це організувати за допомогою Карітасу Маріуполь. Учасники значно покращили свій емоційний фон, свій настрій та знають, що таке ресурс і де його брати для себе.

В ході зустрічей виникла ідея розширити формат перегляду кіно і відвідати місцевий драматичний театр. Грошей на це у членів групи, звісно, нема. Тому фахівець з адвокації Александр Магдалиц провів перемовини з адміністрацією Донецького академічного обласного драматичного театру м.Маріуполь і домовився про благодійну допомогу у вигляді запрошень на вистави для дорослих і дітей.

Наші бенефіціари дуже зраділи. Раніше це здавалось їм неможливим…
А зараз вже декілька разів вони мали змогу відвідати прекрасні веселі вистави. Як змінились бабусі – гарно вдяглися, нафарбувалися, настрій піднесений – свято! Для того, щоб люди відчували себе гідно, ми попіклувались про частування в антракті. Водичка, цукерки, печиво – і вже повноцінне свято…

Далі – більше. На базі Карітасу Маріуполь була організована зустріч із народною артисткою України Світланою Іванівною Отченашенко. Талановитий виступ актриси, живе, емоційне спілкування зробили зустріч дуже глибокою та теплою. Люди не хотіли розходитись, із задоволення спілкувались.
Тепер назвою групи є «Мистецтво, як ресурс». І в подальших планах – ще й фотовиставки, відвідування картинних галерей, музеїв, тощо.
Довгого життя бажаємо цьому спілкуванню і нескінченного ресурсу!

Categories: News | Новини

Залишити відповідь