Image

Карітас Європи закликає змінити ставлення до міграції

Мігранти роблять в європейське суспільство та економіку неоціненний внесок – йдеться у заяві організації. У документі фонд закликає європейських політиків сприяти людській мобільності та трудовій міграції, поважаючи при цьому права та гідність трудових мігрантів.

“Настав час європейським політикам прийняти політику трудової міграції, яка поважає права мігрантів, і припинити зводити стіни і паркани. Мігранти завжди були частиною європейської ДНК, і позитивний внесок міграції в наше суспільство – як економічний, так і соціальний та культурний – має бути нарешті визнаний, не в останню чергу в контексті демографічних викликів та гострої нестачі робочої сили,”- заявила Марія Найман, Генеральний секретар Карітасу Європи.

На жаль, політики, ЗМІ та суспільство в цілому занадто часто сприймають міграцію негативно, переоцінюючи присутність мігрантів в Європі, в той час як громадяни країн, що не є членами ЄС, становлять лише 5,3% населення ЄС. Так само багато мігрантів занадто часто стикаються з поганим ставленням та насильством у своєму повсякденному житті.

Пандемія COVID-19 показала, що значна кількість секторів, таких як сільське господарство, освіта, охорона здоров’я, догляд та прибирання, не зможуть функціонувати без трудових мігрантів. Дослідження показують, що вони складають 13% ключових працівників в ЄС, і в багатьох країнах мігранти сплачують більше податків та соціальних внесків, ніж уряди витрачають на їх соціальний захист, охорону здоров’я та освіту.

Із початком повномасштабної війни в Україні проблема міграції постала ще гостріше. За словами Ірини Маєвської, керівника програми з міграції та мобільності Карітасу України, основна проблема трудових мігрантів – складність процедури оформлення офіційного дозволу на працевлаштування (бюрократизація), особливо для робіт та професій, що не є висококваліфікованими та небажання наших співгромадян витрачати час та зусилля на офіційне працевлаштування. 

“Оскільки у звʼязку із повномасштабною війною в Україні, ЄС гарантував отримання тимчасового захисту кожному українцю, що перебуває на його території тікаючи від війни, попередня проблема нівелювалася. Кожен українець, який отримав тимчасовий захист має право працювати на території держави, яка видала цей захист, без обмежень, на рівні з громадянином цієї держави. Проте, варто зауважити, що переважна більшість українських громадян (86% жінки з дітьми згідно даних УВКБ ООН), які знаходяться на території ЄС не ставили собі за ціль трудову міграцію, це було вимушене рішення, повʼязане з російською агресією. Так, як війна продовжується і для забезпечення власного перебування за кордоном, можливість працевлаштування є позитивним рішенням, багато наших біженців стикаються з проблемою володіння місцевою мовою для можливості працювати за професією або на більш кваліфікованій роботі,”

– розповідає Маєвська.

Як стверджує Ірина Маєвська, мігранти справді роблять позитивний внесок у європейське суспільство. Вони підтримують економіку (насправді у багатьох випадках це економіки обох країн – приймаючої та походження), покращують демографічну ситуацію, здійснюють культурний обмін, сприяють відкритості суспільства та подоланню упереджень стосовно інших національностей та релігій.

Приблизно 2,25-3 мільйони громадян країн, що не є членами ЄС, щорічно приїжджають до ЄС з метою працевлаштування, сімейних обставин або навчання – тим не менш, регулярні канали міграції до Європи обмежені, особливо для тих, хто не є висококваліфікованим.

Відсутність більш легальних каналів міграції в поєднанні з численними перешкодами для в’їзду та високим попитом на робочу силу в Європі є основним фактором, що стимулює нелегальну міграцію. Крім того, нестабільність дозволів на роботу і проживання підштовхує людей до нелегальної міграції і легко призводить до експлуатації в певних секторах робочої сили.

Як показано в аналітичній записці Карітасу Європи, гуманна політика у сфері трудової міграції має важливе значення для вирішення поточних проблем на ринку праці. Саме тому звучать заклики до європейських та національних політиків розширити шляхи легальної трудової міграції для всіх рівнів кваліфікації, приймаючи політику, яка ставить права працівників та боротьбу з експлуатацією в центр уваги.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати наші благодійні проєкти – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: Новини

Залишити відповідь