Image

Карітас України та Центр гідності дитини УКУ долучаються до формування безпечного середовища для дітей

З початком повномасштабної війни мережа благодійних організацій Карітасу України швидко розрослась і нині вона нараховує 45 місцевих фондів у всіх регіонах країни. Локальні соціальні працівники та педагоги, які працюють з дітьми та їхніми родинами, щодня зіштовхуються з новими викликами та запитами. Аби вони були готові до таких викликів Карітас України проводить постійні навчання в своїй мережі.

16-18 вересня 45 працівників 39 місцевих організацій і національного офісу Карітасу України пройшли сертифіковану навчальну програму «Формування безпечного середовища для дітей», яку фонд підготував у партнерстві з Центром гідності дитини Українського Католицького Університету.

Свої знання, зокрема, поглибили співробітники Карітасів: Чернігів, Херсон, Підкамінь, Бережани, Київ, Броди, Житомир, Волинь, Кривий Ріг, Запоріжжя, Полтава, Одеса, Коломия, Борислав, Тернопіль, Кам’янець-Подільський, Бердичів, Харків, Лубни, Фастів, Хмельницький, Миколаїв, Кам’янське, Вінниця, Івано-Франківськ, Сокаль, Львів, Берислав, Золочів, Жовква, Надвірна та Краматорськ. Також Карітаси Бучацької, Самбірсько-Дрогобицької, Мукачівської, Чернівецької та Стрийської єпархій і релокованих Карітас Маріуполь у місті Черкаси та Карітас Донецьк у місті Дніпро. 

«Через війну діти постійно змінюють своє місце проживання, у них збільшується кількість соціальних контактів та загалом змінюється оточення, але їхнє соціальне коло, яке може забезпечити їм безпеку, на жаль, звужується до батьків, братів та сестер. Тому зараз ми почали навчати наших працівників теми захисту дітей. Необхідно пояснювати рівень загроз та небезпек для дітей, вираховувати, якнайкраще забезпечити їхні інтереси та як робити це все дієвіше», – пояснює Анастасія Набокова, експертка із захисту дітей Карітасу України.

Навчальна програма «Формування безпечного середовища для дітей» розрахована на три дні та охоплює широке коло питань захисту і убезпечення дітей, з якими працюють фахівці мережі. 

Розпочала навчання Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини УКУ, з центральної теми «Гідність дитини як безумовна цінність», в межах якої учасникам було представлено результати першого соціологічного дослідження Центру гідності дитини “Сексуальне насильство в Україні”. 

Катерина Гришенко, аналітик Фундації DEJURE, розширила ракурс, окресливши тему захисту дітей на міжнародному і національному рівнях. 

Анастасія Широка, психолог, доцентка кафедри психології та психотерапії Факультету наук про здоров’я УКУ, і Анастасія Набокова, експертка із захисту дітей Карітасу України, визначили сучасні вимоги до організації середовища, яке було б безпечним до дитини. «Наше завдання: створити безпечне середовище та безпечних дорослих в нашій організації, щоб коли дитина звертається за допомогою, вона точно знала, що працівник нашої мережі точно зможе її підтримати і надати допомогу», – пояснює Анастасія Набокова.

Завершили перший тренінговий день опрацюванням принципу нульової толерантності до насильства, що лежить в основі усіх політик та процедур захисту дітей. 

Другий день розпочався з лекції Юліани Маслак, дитячого психіатра і психотерапевтки, яка розповіла про ефективні інтервенції при роботі з дітьми, що зазнали насильства. Продовжили навчання тематичними блоками про підходи до превенції насильства щодо дітей, впровадження інструменту safeguarding policy (в тому числі в мережі Карітасу України), а також способи інтервенції у випадках повідомлення про насильство і принципи роботи з жертвами.  

Завершальний день був присвячений огляду дієвих та ефективних механізмів дій при зголошенні дітей щодо насильства. Особливо цікавою стала панельна дискусія з Ольгою Ковальчук, майором поліції, начальницею відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП у Львівській області, Володимиром Фридраком, начальником управління Служби у справах дітей Львівської міської ради, і Оксаною Ковальською, директоркою Медичної клініки УКУ. Учасники жваво обговорювали актуальні кейси, ділячись досвідом та алгоритмами, як правильно діяти у кризових ситуаціях, забезпечуючи якісну взаємодію між різними службами.

Також в цей день Вероніка Саврук, керівниця відділу інформації та маркетингу УКУ, провела практичну сесію щодо створення безпечного середовища для дітей і важливості комунікації з батьками та іншими дорослими.

Закінчили навчальну сесію оглядом оновлених політик і процедур Карітасу України, який провели Марта Яцишин, менеджерка з впровадження політик і процедур убезпечення Карітасу України, та Анастасія Набокова, експертка із захисту дітей. У фінальній частині кожен учасник отримав іменний сертифікат та зручний портфелик з практичними інструментами для роботи з дітьми.

«Для всієї мережі Карітасу України особливо важливим завданням є забезпечення професійності й безпечності усіх видів послуг і благодійної допомоги, яка надається у різних регіонах України. Поруч з кожною дитиною повинні бути безпечні дорослі, які мають знання і навички задля реагування на можливі виклики й загрози. Карітас України прагне бути осередком безпеки і захисту для кожної дитини, підтримкою і опорою для українських сімей», – зазначає Анастасія Набокова, експертка із захисту дітей.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини