Image

Карітас України провів воркшоп для інженерів національного та місцевих офісів

Метою заходу було обговорення досвіду реалізації проєктів Карітас в житловій сфері, зокрема малих і середніх ремонтів пошкоджених внаслідок російської агресії  домогосподарств, ремонтів колективних центрів для внутрішньо переміщених осіб, надання допомоги громадянам на оренду житла та підготовки до зими.

«39% внутрішньо переміщених осіб зазначають, що потребують допомоги з оплатою оренди житла,» – зазначає старша аналітикиня Cedos Анастасія Боброва. «Потреби в житлі зросли та урізноманітнилися. Проблема приватного сектору оренди полягає в незахищеності орендарів. Зростає недоступність житла, зокрема для вразливих груп населення. На національному рівні бракує цілісної стратегії розвитку, а роль міст і громад лише зростатиме, адже вони будуть відповідальні за реалізацію рішень щодо житлової політики. Існує потреба в установах, які візьмуть на себе відповідальність за управління та утримання житла у публічній власності. Існує потреба зробити моливою діяльність інших некомерційних операторів житла,» – каже Анастасія Боброва.

Також інженери Карітас України обговорили нові проєкти та активності для житлової програми організації.

Менеджерка проєкту Катерина Свириденко, що займалася наданням коштів на оренду житла, поділилася досвідом та викликами, які виникали у команди:

«Один з викливів, який нам дав цей проєкт, – це те, який результат ми отримали вже після його закінчення. Ми побачили, що половина наших отримувачів допомог, після завершення вимушені залишити орендоване житло та повернутися до колективних прихистків. Бо самостійно не мають змоги оплачувати оренду. Це показує, що люди за ці півроку не покращили свою спроможність. В свою чергу це дає нам розуміння, що є потреба у додаткових способах щодо покращення адаптації людей на новому місці,» – розповідає Катерина.

Учасники воркшопу спільно визначили пріоритетні запити на додаткове навчання і тренінги. До заходу долучились ключові партнери Карітасу України, які презентували своє бачення розвитку ситуації в житловій сфері.

«Уряд тісно співпрацює з гуманітарними організаціями для відновлення України. На сьогодні урядом створено систему обліку зруйнованого та пошкодженого майна та низку урядових програм з його відновлення. Для більш якісної роботи міністерства потрібна постійна координація та підтримка з боку гуманітарних організацій,» – каже Дмитро Турчак, директор департаменту стратегічного планування та регіональної політики Мінвідновлення про плани держави з відбудови. 

Анастасія Чорній, представниця Shelter кластеру, наголосила на важливості координації використання загальної бази для всіх агентів гуманітарного реагування. Також важливо, аби відбудова мала комплексний підхід, що включає в себе різні види допомоги – від грошової, оренди житла, ремонтних комплектів до повної відбудови.

Доктор Кіт Міямото, керівник Miyamoto Інтеренешнл Україна, розповідаючи про досвід і плани фундації з відновлення житла в Україні, зазначив, що варто вже зараз відбудовувати житло не тільки відповідно стандартам проживання, але й робити його безпечним й енергоефективним.

«Різноманітний досвід організації у вирішенні питання розміщення ВПО у багатьох країнах світу дає усвідомлення, що універсальних рішень не існує. Важливий комплексний підхід у напрямку забезпечення житла з наданням повного спектору гуманітарних послуг та співпраці/співфінансування з урядами країн,» – каже Федеріко Рота, CRS, про досвід розв’язання житлових проблем в різних контекстах. 

Джоао Собраль, старший спеціаліст UNHCR з питань житла розповів про стандарти інтервенції та креативні рішення в житловій сфері, презентував нові підходи щодо рішення проблеми з розміщенням ВПО, зважаючи на складності законодавства України у побудові нового житла та великі об’єм будівель, що знаходяться у державній чи комунальній власності, але не експлуатуються. Запропонований підхід з реконструкції таких будівель та розміщення поруч об’єктів соціальних послуг буде може бути корисним для задоволення базових потреб ВПО. 

Воркшоп став важливою складовою процесу підготовки трирічного стратегічного плану житлової програми Карітасу України.  

«Карітас України має великий досвід допомоги громадянам і територіальним громадам, які зіштовхнулись з російським вторгненням. Але вже зараз варто думати про стратегічні рішення для житлової сфері, такі як забезпечення соціальним житлом ВПО, відновлення соціальної інфраструктури, розвиток цивілізованих практик оренди житла», – зазначає Олександр Клюжев, керівник житлової програми фонду. Він підкреслив важливу роль команди інженерів для надання ефективної допомоги бенефіціарам в сфері житла.

Президента Карітасу України Тетяна Ставнича презентувала інженерам мережі результати розвитку організації протягом 2022-2023 років. За результатами воркшопу сформовано плани з подальшого зміцнення технічних стандартів Карітасу України, розробки нових активностей в сфері житла і навчання інженерів.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь