Карітас налагоджує взаємодію громадськості, благодійників та влади в інтересах тих, хто потребує догляду вдома

Проєкт “Домашня опіка” є одним із найтриваліших проектів, що реалізується міжнародним благодійним фондом Карітас України.

Соціальні працівники з 23 місцевих організацій фонду надають адресну соціальну, психологічну, дозвіллєву та побутову підтримку людям похилого віку, особам з інвалідністю та важкохворим, які належать до соціально незахищених верств населення.

Карітас прагне ділитися власним досвідом та експертизою в цій сфері, тому у 2024 році організовує низку круглих столів у різних локаціях з метою покращення комунікації, співпраці та координації дій між організаціями, що надають медико-соціальні послуги на місцевому рівні.

У травні захід “Спільна турбота: взаємодія громадськості, благодійників та влади в інтересах тих, хто потребує догляду” відбувся у Карітас Хмельницький УГКЦ.

«Карітас Хмельницький робить неймовірні успіхи у наданні якісних медико-соціальних послуг, адже тут є синергія одразу трьох діючих проєктів напрямку “Охорона здоров’я”. Це медичний центр, надання паліативної допомоги, а також “Домашня опіка”, розповідає національна менеджерка проєкту «Домашня опіка» Карітасу України Марія Сех

Зараз в рамках проекту в цьому Карітасі працюють один психолог та шестеро соціальних працівників, які щоденно навідують своїх підопічних та допомагають їм з веденням домашнього господарства, здійснюють гігієну тіла важкохворих, супроводжують їх до медичних, юридичних та соціальних установ, організовують дозвілля та надають якісну психологічну підтримку, яка є вкрай важливою в сучасних умовах.

«Ми намагаємося соціалізувати людей, які ізольовані, та допомогти їм повернутися до активного життя, – розповідає Зоряна Моташко, менеджерка проєкту Карітасу Хмельницький УГКЦ. – На сьогоднішній день, ми окрім надання соціальних послуг “Догляд вдома” проводимо психологічні групові та індивідуальні консультації, випозичаємо реабілітаційне обладнання (крісла колісні, милиці тощо) та навчаємо навичкам користування ним. Також у нас є представництво інтересів і можливість надавати натуральну допомогу».

Аби ще якісніше здійснювати медичний та соціальний супровід важкохворих людей, людей літнього віку та осіб з інвалідністю, чиї діти перебувають на військовій службі або демобілізовані, Карітас Хмельницький УГКЦ зібрав за одним столом представників державних інституцій області та міста. Зокрема, Хмельницької обласної ради, Представництва Уповноваженого ВРУ з прав людини, Управління праці та соціального захисту, Департаменту соціального захисту, Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Хмельницького інституту соціальних технологій, міського територіального центру соціального обслуговування та благодійного фонду “Хесед-Бешт”.

«З усіма державними інституціями і області, і міста ми вже тривалий час співпрацюємо, і ця співпраця переливається в певний рівень довіри. Ми стараємось довіряти один одному і в цій довірі формувати й акумулювати людські, матеріальні та ціннісні ресурси, щоб допомагати потребуючим людям», – зазначає отець Іван Данкевич, директор Карітас Хмельницький УГКЦ.

Саме він на цьому заході підписав Меморандум про спільну співпрацю Карітасу Хмельницький УГКЦ з Хмельницькою обласною радою, який передбачає консолідацію зусиль у сфері надання соціальних послуг “Догляд вдома”, інформаційну підтримку та залучення інших установ для надання соціальних послуг.

Тривала співпраця Карітасу з органами місцевої та державної влади – це перш за все якісна допомога людям у потребі. Свідченням такої співпраці є справи, підтримки, взаємодопомога та розуміння сторін.

«Меморандум – це продовження нашої співпраці. Адже благодійні та громадські організації, несуть певну свою місію. Вони можуть допомогти матеріально, психологічно, в певних медичних галузях, але держава, все ж таки, несе відповідальність в юридичній площині. Держава має багато механізмів, паралельних допомогових процесів, у яких ми скооперувавши зусилля, можемо якісніше допомогти людині», – пояснює отець Іван Данкевич.

«Зараз ми, як ніколи, маємо бути сильними та згуртованими. Підтримувати один одного в кризових ситуаціях, допомагати долати труднощі. І хочу вкотре подякувати Карітасу за те, що зібрав у себе людей з відкритим добрим, щирим серцем, які віддають частинку себе, опікуються та зігрівають теплом тих людей, які звертаються за допомогою», – сказала голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк.

Підписаний меморандум – це консолідація зусиль сторін у сфері надання соціальних послуг по догляду вдома для одиноких та малозабезпечених осіб літнього віку та осіб з інвалідністю, інформаційна підтримка, об’єднання зусиль в залученні інших установ та організацій для надання соціальних послуг та надання консультативної допомоги для покращення співпраці.

_______________________________________________________________________________________________________

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/