Карітас Литви побачив наслідки російської окупації Бучі та Ірпеня

Делегація литовського Карітасу відвідала місця руйнувань, житлові будинки, пошкоджені внаслідок російської агресії, а також церкву у Бучі.

Гостей вразили масштаби руйнувань, яких зазнали міста, а також те, скільки українців залишилося було закатовано та вбито.

“Я бачу, що зараз українці вже думають про відбудову і відовлення. І мене дуже вразило і розчулило те, з яким завзяттям люди єднаються і допомагають ближнім. Я почув багато історій про те, як люди повертались у свої домівки в Ірпені та Бучі, щойно російські війська були витіснені. Це дуже захопює, надихає і розчулює водночас. І я би порадив вам відбудовувати і не спинятись у своєму бажанні жити в своїй країні. Та головне, бажаю українцям, робити це з вірою і чистим серцем,” – сказав Жидрунас Вабуолас, священик Вільнюської архиєпархії, капелан Карітасу Вільнюської архиєпархії.

У Литві наразі проживає 70 тисяч українських біженців, які отримали прихисток, втікаючи від війни.

За словами Валентина Бебика, директора департаменту гуманітарного реагування Карітасу України, важливо працювати в різних напрямках: забезпечувати людей у потребі гуманітарною допомогою, надавати підтримку з відновленням домівок і забезпечувати їх роботою:

“Наш досвід роботи по всій Україні доводить, що гуманітарне реагування – це перший крок. І не менш важливі наступні кроки – психологічна підтримка людей, які пережили травмуючі події, а також підтримка їх у моменті, коли вони самі можуть бути активними – допомога з працевлаштуванням та інше,” – зазначив Валентин Бебик.

Представники Карітасу Литви відвідали також кладовище розстріляних росіянами автівок.

А ще мали можливість помолитися біля могил загиблих українських захисників.

Делегація литовського карітасу відвідала Храм Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ в Ірпені.

Церква була пошкоджена. Блаженнійший Святослав у листопаді 2022 року подарував Папі Римському Франциску “шматок російської міни, що пошкодила фасад греко-католицького храму в Ірпені, як символічний дар, що нагадує не тільки про одне з перших “міст-мучеників”, а також про те, що схожі шматочки виймаються із тіл військових і цивільних, зокрема, дітей, що є видимим знаком знищення та смерті, які війна несе кожного дня”.

Зусиллями Храму Різдва Пресвятої Богородиці, де діє парафіяльний осередок Карітасу, тільки в Ірпені допомогу отримали більше 7000 жителів: це і гігієнічні набори, і продукти харчування, постільна білизна тощо.

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/