Image

Акція «Шкільний портфелик» відбулась! 4524 дитини отримали рюкзаки з канцтоварами від мережі Карітасу України

У 2024 році благодійну акцію «Шкільний портфелик» Карітас Харків присвятив пам’яті Марії Мироненко.

12-річна дівчинка була активною бенефіаркою та волонтеркою фонду, і 1 вересня мала йти до школи, як і тисячі дітей в Україні.

На жаль, Марію і ще 18 невинних жертв підступно вбила російська ракета, яка поцілила в гіпермаркет «Епіцентр» 25 травня 2024 року. Ще 54 людини того дня були травмовані. Повномасштабна війна в Україні триває і ворог не шкодує нікого.

Карітас Харків – один із 30 місцевих фондів мережі благодійних організацій Карітас України, який взяв участь у щорічній акції «Шкільний портфелик». Це ініціатива, яку Карітас проводить вже 23 роки поспіль.

У фокусі фонду родини у складних життєвих обставинах, які мають дітей 1-4 класів. Це діти з родин військовослужбовців і ветеранів, багатодітних, неповних та інших вразливих категорій.

Напередодні навчального 2024-2025 року від мережі благодійних організацій Карітас України 4524 дитини отримали шкільні портфелі укомплектовані канцелярськими наборами. Більшість з цих дітей – школярі прифронтових міст та обласних центрів, які прийняли багато внутрішньо переміщених осіб. 

«Ця акція не лише про роздачу канцелярського приладдя, яке безумовно є потрібним та цінним для дітей, – зазначає очільниця програми «Освіта, формація і захист дітей» Карітасу України Зоряна Лукавецька. – «Шкільний портфелик» – це про рівний доступ до освіти, увагу до потреб та інтересів дітей».

Один портфелик цього року коштував у закупівлі приблизно 2200 гривень. Як і щороку він був укомплектований таким набором: рюкзак, пенал, 10 зошитів у клітинку (12-18 аркушів), 10 зошитів у косу/звичайну лінійку (12-18 аркушів), пластилін, дошку та ніж для пластиліну, набори кольорового паперу та картону, ножиці, фарби акварельні, гуаш, пензлики, клей ПВА, прості та кольорові олівці, чинку для олівців, альбом для малювання, лінійку до 15 см (дерев’яну), ластик; ручки синього кольору.

Аби закупити ці портфелі, за період з 1 червня по 31 вересня 2024 року на загальноукраїнському рівні Карітасу України вдалось зібрати понад 1,93 мільйона гривень. Партнерами акції цього року стали Cordaid, Catholic Agency for Overseas Development (CAFOD), Caritas Denmark, Caritas Slovakia, EPAM, Nordcurrent, Auchan, P&G, Raiffeisen Bank, «Молокія», а також інші корпоративні та приватні донори.

30 місцевих організацій Карітасу залучали кошти на акцію «Шкільний портфелик» також на своєму рівні. Вони співпрацювали із понад 40 локальними бізнесами та меценатами.

Карітас Коломия зміг забезпечити 613 дітей портфеликами, Карітас Хмельницький – 600, Карітас Берислав – 403, Карітас Івано-Франківськ – 342, Карітас Одеса – 214, Карітас Харків – 200, Карітас Чернівці – 150, Карітас Борислав – 140, Карітас Бердичів і Карітас Львів по 130, Карітас Миколаїв – 120, Карітас Самбірсько-Дрогобицької єпархії – 100 та ще 17 місцевих організацій роздали по 20-80 портфеликів.

«Це дуже важлива допомога перед школою, адже зібрати двох-трьох школярів зараз недешево», – зазначила багатодітна мама Олена, яка цього року вперше отримала портфелики для двох школярок від Карітасу Хмельницький УГКЦ.

Разом із доньками вона відвідала свято для школярів, яке влаштували у благодійному фонді. Паралельно з освяченням та роздачею портфеликів, Карітас Хмельницький організував майстер-класи, конкурси і танці. До речі, поки діти розважались, з батьками встигла попрацювати психологиня Оксана Попович-Андрис. Вона навчала дорослих берегти і відновлювати власний ресурс, щоб максимально підтримувати дітей.

Такі свята для дітей влаштували всі місцеві організації Карітасу, адже в ці часи ми всі маємо не так багато приводів для щастя і радості. «Кожна дитина заслуговує на щасливе дитинство, на можливість вчитися та розвиватися, незалежно від обставин, що її оточують. Залишаймося єдиними у наших прагненнях, продовжуймо творити добрі справи. Кожен добрий вчинок – це крок до кращого життя для тих, хто цього найбільше потребує», – підсумували акцію у Карітасі Львів.

Акція «Шкільний портфелик» обов’язково відбудеться у 2025 році. Вона традиційно стартуватиме 1 червня у Міжнародний день захисту дітей. Карітас України вже зараз розпочинає підготовку до неї, аби забезпечити ще більшу кількість дітей всім необхідним для навчання.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини