Image

6 програм підвищення кваліфікації освітян буде розроблено в рамках проєкту Карітасу України та Карітасу Корея

У Карітасі України стартує другий етап реалізації проєкту «Психосоціальна підтримка учасників навчально-виховного процесу під час війни в Україні».

Цей напрям роботи впроваджується фондом за підтримки Caritas Korea.

Перший етап цього проєкту тривав з листопада 2022 року по вересень 2023 року і охопив 2417 дітей, 7198 вчителів та 194 батьків. Він був направлений на методичну і кваліфікаційну підтримку вчителів, а також на покращення психоемоційного благополуччя учасників навчально-виховного процесу.

За майже рік реалізації цього проєкту вдалося розробити та виготовити дидактичні стенди «Психічне здоров’я: шлях супергероїв», провести серію тренінгів для педагогів з психологічної підтримки та навчання методиці роботи із стендами, аби вони змогли в подальшому використовувати їх у своїй роботі, а також було створено онлайн-курс «Управління стресом для вчителів» на онлайн-платформі Prometheus.

Другий етап проєкту «Психосоціальна підтримка учасників навчально-виховного процесу під час війни в Україні» буде втілюватись із серпня 2024 року по липень 2025 року включно.

Заплановано, що вдасться охопити понад 4900 вчителів та 3000 школярів із 7 регіонів України: Тернопільської, Хмельницької, Львівської, Полтавської, Київської, Дніпропетровської та Одеської областей.

Непрямими бенефіціарами також стануть керівництво школи, департаменти освіти та інші викладачі, які зацікавлені та можуть скористатися програмами неформальної освіти Карітасу України (зокрема, тих, що стосуються психічного здоров’я та психосоціальних втручань, соціально-емоційного, конфлікт-чутливого, наздоганяючого та інших видів навчань).

Проєкт не орієнтований на внутрішньо переміщених осіб та інші вразливі категорії, але фахівці обов’язково враховуватимуть їхні потреби, адже сьогодні в Україні понад 6 мільйонів ВПО.

За оцінками освітнього кластеру, понад 2,68 мільйонів учнів та вчителів в Україні потребують підтримки, щоб покращити доступ до безпечного, надійного, інклюзивного та якісного навчального середовища.

«Наша мета – це саме сприяння створенню безпечного освітнього середовища для учасників освітнього процесу шляхом підвищення кваліфікації вчителів, а також підвищення їхньої спроможності ефективно допомагати дітям та подолати наслідки війни для їх освіти та психосоціального благополуччя через навчальні програми Карітасу України», – зазначає менеджер проєкту Євген Кулик.

Сьогодні вчителям гарантується вільний вибір закладів та організацій, які здійснюють підвищення кваліфікації та перепідготовку вчителів. Залежно від власних потреб та побажань викладачі можуть обрати зручний формат підвищення кваліфікації. Загальна кількість годин підвищення кваліфікації за 5 років не може бути менше 150 для педагогів і 120 для педагогічних працівників закладів дошкільної освіти. Карітас України матиме хороші шанси бути обраним вчителями для свого професійного розвитку, оскільки організація має великий практичний досвід та позитивний імідж у громадах.

В рамках цього проєкту планується підвищити кваліфікацію вчителів, як за допомогою існуючих інформаційних продуктів, онлайн-курсу, так і нових матеріалів, а саме шести програм для вчителів. Для підвищення обізнаності про можливості професійного розвитку Карітас України проведе інформаційну кампанію в рамках загальнонаціональної кампанії «Школа, ми разом».

Розроблені програми будуть доступні на освітньому ресурсі EdWay – Національна платформа можливостей професійного розвитку вчителів. Цей ресурс працює в національному масштабі та на рівні всієї країни, відповідає державній освітній політиці цифровізації.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини