20 переселенців, які живуть у Коломиї, скористалися грантами на безкоштовне помешкання

20 переселенців, які живуть в Коломиї, що на Івано-Франківщині, скористалися грантами на житло, які надає благодійна організація “Карітас Коломия”. Всім людям, які долучилися до грантової програми, вже вдалося знайти оселі, розповіла Суспільному керівниця проєкту Наталія Григорчук.

Впродовж трьох місяців організація надає гроші для оплати помешкання переселенцям. Найбільша сума — 7 тис. грн для однієї сім’ї, каже Наталія Григорчук. З її слів, люди самі знаходять бажане житло. Далі зі всіма орендодавцями укладають договори оренди. Людина, яка готова здавати свій будинок чи квартиру, повинна підтвердити право власності на помешкання.

“Ми надаємо допомогу вимушено переселеним людям, які входять в категорію вразливості. Це — самотні матері або опікуни, люди похилого віку за 60 років, люди з інвалідністю, переселенці, які, на жаль, не мають куди повернутися додому”, — пояснює керівниця проєкту.

Ірина Шарамок з родиною оселилася в Коломиї наприкінці червня 2022. В будинку в них є спальня, вітальня, а також кухня та ванна кімната. Жінка — родом із Криму, понад 30 років жила в Попасній, що на Донеччині. На Прикарпаття разом із дочкою та онуком переїхала в березні. З квітня сім’я жила у селі Виноград. Там вони мали безкоштовне житло, проте, пригадує жінка, умови були погані.

“Нам безоплатно дали будинок. Були ліжка, на яких спали. Щоб ви розуміли, умов ніяких. Там такий будинок стояв без фундаменту. Тобто ми спали, а коли прокидалися, то після дощу по ліжку лазили хробаки. Я вперше бачила, щоб були такі равлики”, — каже Ірина Шарамок.

З її слів, через захворювання дочки сім’я хотіла жити в місті, де б поблизу була лікарня, а також дитячий садок, який би міг відвідувати онук Богдан. Коломия, каже жінка, дуже нагадувала їй рідну Попасну, тому вирішили переїхати сюди.

“По-перше, тут — лікарня, садочки, цивілізація. У дочки моєї є специфічне захворювання, тому ми повинні бути постійно під наглядом лікаря. І дитина повинна, за рекомендаціями лікарів, менше перебувати з мамою, коли в неї є загострення. Вона повинна бути в садочку. Мені дуже сподобалася Коломия. Вона — маленька, компактна, люди привітні, є все під боком”, — розповідає Ірина Шарамок.

Жінка із сім’єю живе разом із власником будинку Василем Бабинським. Чоловік каже, що його син із сім’єю виїхали за кордон. Коли він залишився сам у великому будинку, вирішив здавати частину в оренду.

“Мені прислали цих людей, і ми, не довго думаючи, одразу згодилися. Вони розповіли свою історію, що нелегко було”, — каже Василь Бабинський.

Керівниця проєкту Наталія Григорчук розповідає, що впродовж місяця люди подали 20 заявок, щоб отримати гранти від “Карітасу”. Для всіх вдалося знайти житло, частина людей вже заїхала в орендовані помешкання, інші чекають заселення. Надалі, каже Наталія Григорчук, волонтери чекають ще більше заявок. З її слів, отримати допомогу та консультацію люди можуть, звернувшись в коломийський осередок “Карітасу”.

Джерело

Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати наші благодійні проекти – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/