Image

Важливість ерготерапії в житті молоді з особливими потребами

0 Comments

Вже понад 13 років при Благодійному Фонді Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії Української Греко-Католицької Церкви успішно діє та розвивається Центр денного догляду, соціальної реабілітації та адаптації для молоді з вадами інтелектуального розвитку «Дивовижні долоні».

Основною метою даного проекту є попередження ізолювання в домашньому цілодобовому перебуванні 20-ти молодих людей від 20 до 45 років з легкими та середніми ступенями інтелектуальних порушень, а також попередити і мінімізувати наслідки настання складних життєвих обставин для таких осіб та їхніх сімей за допомогою корекційних програм та ерготерапії.

У своєму дитинстві ця молодь з порушеннями розвитку була ізольована від суспільства вдома своїми батьками та опікунами, які були не навчені правильному вихованню таких особливих дітей, а подекуди і не хотіли це робити. Сім’ї, в яких виховуються діти з порушенням розвитку, живуть під вантажем багатьох проблем, не кожен батько чи мати виявляються здатними прийняти недугу дитини, адекватно реагувати на постійно виникаючі проблеми.

Відомо, що пролонгована психотравмуюча ситуація здійснює негативний вплив на психіку батьків та ускладнює їхнє відношення до дитини. Декого з батьків трагічність ситуації ламає. Після закінчення спеціальних шкіл-інтернатів, з досить сумнівною репутацією інклюзивної освіти часів Радянського Союзу, життя таких молодих людей «припиняється», вони повертаються в чотири стіни своєї квартири де наодинці проводять час зі своєю хворобою, без занять і без навиків самостійного проживання.

Найчастіше молоді люди з інвалідністю розуміють, що вони кардинально відрізняються від своїх однолітків і дуже соромляться відвідувати будь які громадські місця. Їм просто не пощастило народитися без порушень в розвитку. Людина з особливостями психофізичного розвитку – не пасивний член суспільства, а особистість, яка має право на задоволення власних соціальних потреб: на повноцінну спеціальну освіту, відпочинок, працю, можливо створення сім’ї, пенсійне забезпечення, доступ до культурних цінностей. Тому питання особистісного розвитку наших вихованців з особливостями психофізичного розвитку є пріоритетом роботи соціальних педагогів, працівників, психологів центру «Дивовижні долоні».

Усі послуги, які надаються нашим центром «Дивовижні долоні», направлені на те щоби попередити домашню ізоляцію сім’ї та особливої дитини, зробити їхнє життя змістовнішим, щоб молодь не замикалась сама в собі зі своїми страхами, відчуженням та не порозумінням від суспільства. Разом з кваліфікованим персоналом наші вихованці формують та щоденно розвивають соціальні навички, уміння, соціальну компетенцію. Особлива увага та найбільше часу приділяється формуванням навиків самообслуговування та роботі в творчій майстерні. Це відбувається завдяки теоретичним заняттям та щоденному практикумі, що формує сталі звички – чергування групи на кухні (самостійне приготування обіду, накриття на стіл столових приборів, миття посуду, навчання користуванням електричним кухонним обладнанням), група прибирання (користування пилососом, побутовою хімією, користування пральною машиною, прасування), формування навиків правильного вибору одягу, обслуговування себе в душі та туалеті тощо.

Наш центр спеціалізується на вишиванні картин бісером та виготовленні коралів, вітальних відкриток. Молодь працює над цим з великою радістю та наполегливістю, особливо знаючи що реалізуючи власні вироби забезпечують собі щорічний відпочинок в оздоровчому таборі. Усі ці дрібні для нас з вами справи роблять нашу молодь щасливою, розвивають дрібну моторику та увагу, піднімають самооцінку та дають їм зрозуміти і відчути себе повноправними членами громади. Зараз ми можемо сміло заявити, що у своїй поточній роботі ми використовуємо принципи ерготерапії, а саме заняття як фундаментальну потребу людини, яка є біологічно обумовленою та унікальною і яка пропонує особливій людині можливість зробити щось нове та значуще у кожній ситуації свого життя.

Це наші плани на майбутнє. У сфері діяльності денного центру праця є основою. З подальшим розвитком ерготерапії, підхід до клієнтів повинен бути індивідуальним. Використовуючи оцінювання, особисті потреби та вподобання клієнтів можуть бути винесені як щоденна життєва діяльність. Ерготерапевт супроводжує клієнтів у прийнятті їхнього власного вибору. Діяльність має сенс тоді, коли особа її особисто проживає. За допомогою підходу, що базується на потребах, можна розробити та організувати новий та більш різноманітний спектр діяльності і включити його до індивідуального розкладу.

Цілісний погляд на людей також може бути розвинутий у майбутньому. Тому ерготерапевт зосереджує увагу на емоційному добробуті клієнтів з точки зору «якості життя». Виконання заходів, пов’язаних з повсякденним життям, сприяє зміцненню здоров’я, але в програму активності потрібно вносити такі фізичні навантаження, як заняття спортом.

Ерготерапія працює не тільки з клієнтом та його діяльністю, а й з контекстом. Наприклад, клієнти можуть навчитися робити покупки в залежності від кулінарної діяльності. З батьками можна зв’язатися, наприклад, щоб дізнатись про історію життя клієнта або щоб застосувати навички, отримані в «Дивовижніх долонях», у домашній ситуації. Розвиток ерготерапії в «Дивовижних долонях» досі стикається з багатьма викликами.

Діяльність проекту відбувається за безпосередньою участю БФ Реновабіс (Німеччина) та БФ Карітас (Іспанія).

Джерело: https://www.ukrothe.eu/en/blog/occupational-therapy-lives-young-people-special-needs-center-wonderful-hands?fbclid=IwAR3ow2iAjdZc_d_YWXd0BF5tfAYn3Dy8-mXbZexl17eu-AiOrW-JPPpYGss


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь