Image

Справедлива міграційна політика для сталого розвитку в усьому світі

0 Comments

Заява з нагоди Міжнародного Дня мігранта, 18 грудня

У Міжнародний день мігранта Карітас Європа закликає нову Європейську Комісію сприяти політиці, яка посилює та стимулює розвиток потенціалу процесу міграції, що в свою чергу сприяє сталому розвитку в усьому світі. Це тягне за собою заохочення держав-членів ЄС до розширення безпечних та законних каналів міграції до Європи та забезпечення того, щоб європейська політика не порушувала регіональну мобільність в інших частинах світу.

«У нинішньому політичному кліматі ми закликаємо європейських політиків бути сміливими та надавати пріоритет справедливій міграційній політиці. Міграція – це можливість для наших суспільств створити більш процвітаючий, глобальний “Спільний дім”, де кожен може зробити вагомий внесок і жити гідно», – зазначає Марія Німан, Генеральний Секретар Карітасу Європа.

Нещодавно мережа Карітас розпочала серію публікацій про міцний зв’язок між міграцією та розвитком під назвою «Спільний дім». Усі 11 національних видань та остаточне європейське видання показують, що мігранти та міграція можуть зробити важливий внесок у сталий розвиток. Ось лише один приклад з Бельгії, який вказує, як мігранти можуть покращити доступ до медичної допомоги у своїх країнах походження:

Асоціація «Solidarco» створена конголезькою діаспорою та бельгійським фондом «Solidaris», вона пропонує конголезським мігрантам, які проживають у Бельгії, можливість придбати медичне страхування для своїх родичів у Кіншасі. В той час, як виплати здійснюються в європейській страховій компанії, медичними послугами можуть користуватися лише немігранти в країні походження. Ця схема має на меті забезпечити доступ до медичних послуг членів сімей мігрантів, які залишились вдома та не мають або мають обмежений доступ до медичної допомоги у своїй країні. Найголовніше, що вона спрямована на зменшення фінансових труднощів для самих мігрантів, оскільки їм часто доводиться висилати кошти на витрати пов’язані із здоров’ям своїх родичів на Батьківщині

Жан-Мішель Лафлер та Абдельсалам Марфук, Бельгія

Від створення нових робочих місць до соціального забезпечення, від мистецтва до політики, від грошових переказів до міжнародного співробітництва, – результати публікацій «Спільний дім» від Карітасу Європа показують потенціал міграції як важеля розвитку як у Європі, так і за її межами. Дослідження також послідовно показують, що більшість міграцій відбувається не через континенти, а в межах регіонів та країн. Наприклад, у Західній Африці понад 70% емігрантів залишаються в регіоні (ЮНКТАД). У постраждалому від посухи Сахелі сезонна та тимчасова міграція є ключовою стратегією виживання для багатьох людей, в тому числі для вразливих домогосподарств та громад.

Однак, особливо в Європі, міграція все більше сприймається як загроза, а не як можливість. У своїх відносинах з африканськими країнами ЄС та його держави-члени все більше надавали пріоритет міграційному контролю та боротьбі з нелегальною міграцією, закриваючи двері до регулярних міграційних каналів. Як нещодавно стверджував Спеціальний доповідач ООН з прав мігрантів, європейський тиск на уряди Західної Африки щодо контролю за міграцією в Європі сприяв підриву регіональної свободи пересування та призвів до криміналізації мобільності взагалі. Така мобільність є ключовим фактором соціального та економічного розвитку для місцевих громад Західної Африки.

«З одного боку, європейським політикам потрібно надавати першочергову увагу справедливій міграційній політиці, яка включає розширення безпечних і регулярних каналів до Європи, таких як пілотні проекти з трудової міграції, що базуються на моделі глобального партнерства щодо навичок. З іншого боку, директивним органам ЄС необхідно забезпечити, щоб їх міграційна політика не завдала шкоди регіональній мобільності в іншому місці, підриваючи розвиток на глобальному Півдні», – сказала Шеннон Пфоман, директор з питань політики та адвокації Карітасу Європа/

Фото: Jamal Nasrallah/EPA

Categories: News | Новини

Залишити відповідь