Image

Ідеї літнього дозвілля від Карітасу, які ви повинні втілити в життя разом зі своїми дітьми

0 Comments

Літо це велике життя, сповнене радості, пригод і нових відкриттів. Головне не сидіти вдома, а відправлятися за новими відкриттями разом із Карітасом!

Ми підготували перелік найулюбленіших літніх занять дітей в Карітасі.

1. Колективні гри на свіжому повітрі

Доведено, що ігри на свіжому повітрі не тільки приносять величезну користь для здоров’я, а і розвивають творчий потенціал дитини. Головним нашим завданням в період проведення літніх активностей є підбір таких ігор та вправ, які відповідають віку, інтересам та захопленням учасників. Розберемося по черзі.

«Взагалі, користь колективних дитячих ігор не викликає сумнівів. Я сама обожнюю грати! Переконана, що ігри сприяють розвитку у дітей уміння спілкуватися, діяти в команді, спільно з іншими людьми, дозволяють дитині весело проводити час. Окрім того, ігри з іншими розвивають у дітей соціальні навички, вчать вирішувати конфлікти, які виникають в процесі гри, дають можливість навчитися дружити і заводити друзів», – розповідає психолог проєкту Марина Мартиненко.

Найголовніше – пам’ятати, що спільні ігри сприяють розвитку пам’яті, мислення й мови, вчать контролювати свої дії і дотримуватись певних правил. За допомогою них дитина пізнає дорослий світ, вчиться спілкуватися в колективі.

2. Ігри з водою

Ігри з водою спеціалісти проєкту часто використовують на заняттях, бо вони доступні і можуть не просто зацікавити, розважити, підняти емоційний настрій дитини, але й служать засобом пізнання навколишнього світу.

Вони сприяють розвитку тактильної чутливості, дрібної моторики, координації рухів в системі «око – рука», дозволяють успішно розвивати психічні пізнавальні процеси, формувати сенсорні уявлення і первинні прийоми логічного мислення. У дітей формується здатність до спостереження, розвиваються навички дослідницької поведінки, вони вчаться робити прості висновки, судження, порівнювати, узагальнювати, встановлювати закономірності.

«А скільки позитивних емоцій діти отримують під час обливання! Такими щасливими почуваються! Зараз ми часто влаштовуємо справжні водні баталії погода дозволяє і діти просять. Маленькі учасники готуються: беруть з дому місткості з водою, наповнюють кульки, виготовляють спеціальні пристрої для обливання», говорить соціальний працівник Любов Сухенко.

3. Знайомство з природою

«Ми працюємо в часи адаптивного карантину й обов’язковою умовою є проведення занять на природі. Ми не могли не використати цей величезний ресурс для розвитку дітей», зазначає координатор проєкту Євген Кулік.

Заняття просто неба дають дітям багато нового і цікавого, що істотно розширює їх пізнання про навколишній світ, флору і фауну рідного краю. Хлопчикам і дівчаткам цікаво спостерігати за птахами і комахами, дивитися на різні рослини й квіти, роздивлятися хмаринки, відстежувати зміни в погоді.

У такі моменти спостереження і милування соціальні працівники ставлять дітям запитання, вчать відрізняти і порівнювати предмети, тим самим сприяючи розвитку розумових процесів спільно з ігровою діяльністю.

Крім того, учасники літніх занять Карітас збирають шишки, гілочки, листочки, камінчики та інший природній матеріал, який стане в нагоді для подальшої спільної творчості.

Дітям шкільного віку та підліткам цікаві такі ігри на природі, як, наприклад, орієнтування на місцевості, квести, завдання з пошуком. Таке проведення часу не тільки захоплює, а й сприяє розвитку практичних навичок, які знадобляться їм в подальшому житті.

4. Малюнки на асфальті

Малювання кольоровою крейдою на асфальті – заняття, яке обожнюють і малюки, і діти шкільного віку. На асфальті ми не просто малюємо, а й вивчаємо алфавіт, математичні поняття, створюємо лабіринти, граємо в класики, долаємо перешкоди, проходимо дорожню розмітку. Така форма роботи – це не тільки веселе заняття. Це і творчість, і пізнання дитиною навколишнього світу.

Це лише частинка тих форм роботи, які наш проєкт використовує при організації літнього дозвілля дітей.

І в будь-якому випадку, спільне та активне проведення часу з спеціалістами проєкту «Стійкість та Розвиток» Карітасу Краматорськ, сподіваємося, залишить тільки найяскравіші враження, які потім ваша дитина буде з радістю згадувати!

Робота з дітьми в 6 населених пунктів (с. Званівка, с. Берестове, с. Верхньокам`янське, с . Орлівка, смт. Миронівський, смт. Луганське Донецької області) в літній період здійснюється в межах проєкту «Психосоціальний супровід (ПСС) для дітей та батьків/опікунів у буферній зоні на сході України» Карітасу Краматорськ.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проект – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини

Залишити відповідь