Image

Формуємо відповідальне батьківство

0 Comments

Карітас продовжує впроваджувати різносторонній проект «Зміцнення місцевої самоорганізації та соціальної згуртованості громад у східному та південному регіонах України», спрямований, зокрема, на психосоціальну підтримку місцевого населення та внутрішньо переміщених осіб, навчання їх вирішенню кризових ситуацій.Одним з проблемних питань, з яким клієнти звертаються до персоналу є питання щодо виховання дітей, вирішення кризових та конфліктних ситуацій в родинах, вибору найбільш ефективних методів виховання. Саме тому компонент роботи з родинами, формування відповідального батьківства став одним з успішних напрямків роботи.

Сформувалась така діяльність невипадково – опитування бенефіціарів показало значну потребу у психологічній допомозі батькам у вихованні дітей. Родина – це первинне середовище формування дитини, де відбувається розвиток її особистості, вироблення моральної поведінки, моральних цінностей та світогляду. Саме в родині дитина знайомиться з основними моделями та алгоритмами соціальних стосунків та норм. При потраплянні родини у кризові обставини це неодмінно відображається на стосунках всередині неї, формується нерозуміння, неуважність до проблем як дітей, так і батьків, не завжди дві сторони мають змогу і вміння вислухати, зрозуміти та сприйняти один одного, що є дуже важливим для нормального функціонування сім’ї та належного розвитку та виховання дитини в ній.

Саме з цією метою в Лозовій та Ізюмі Харківської області у рамках проекту працюють «Клуби відповідального батьківства». Клуб у Лозовій орієнтований на дітей молодшого віку та їхніх батьків. Заняття його проводяться один раз на тиждень – протягом години медіатори і консультанти працюють на створення оптимального розвиваючого середовища, яке спонукає до розвитку пізнавальної діяльності та вироблення індивідуального підходу до кожної дитини з метою її всебічного розвитку. Як правило, кожен захід відвідує до 20 осіб. Основна увага зосереджена на ранньому розвитку дитини є гармонійний, всебічний розвиток дітей: удосконалення великої та дрібної моторики, відчуттів, мислення, мовлення, пам’яті, уваги та створення позитивного настрою, що є запорукою ефективного всебічного розвитку дитини. Втім, співробітники проекту стверджують, що все ще високою є потреба у психологічній допомозі батькам з виховання дітей. На базі Центру вже проводяться тренінги, спрямовані на вироблення навичок виховання дітей, але планується продовжувати таку діяльність, зокрема батьки запропонували провести тренінг разом з їхніми дітьми, для покращення взаємопорозуміння та поліпшення діалогу батьки-діти.

У жовтні також пройшов спільний з ВБО «Український фонд благополуччя дітей» навчальний захід для жителів Лозової «Виховуємо дітей без покарань». Головною метою заняття було змінити «неадекватність» батьківських позицій, гармонізувати стиль виховання, розширити усвідомленість мотивів виховання в сім’ї, оптимізувати форми батьківського впливу в процесі виховання дітей. Протягом чотирьох годин було розглянуто особливості розвитку дитини у різні вікові періоди., учасники за допомогою практичних вправ ознайомились з різними стилями виховання дітей.

В Ізюмі основна увага діяльності була сконцентрована на питаннях комунікації батьків з дітьми з цією метою був проведений тренінг «Ефективні методи спілкування батьків та дітей», який базувався на модулі тренінгу з відповідального батьківства, розробленого Міжнародною програмою розвитку дитини (ICDP). Головна мета заходу – сприяти чуттєвому емоційному спілкуванню та взаємодії між батьками та дитиною. В тренінгу також взяли участь фахівці Ізюмського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ізюмської міської ради. Учасники тренінгу заслухали та обговорили питання ефективного спілкування, взаємовідносин батьків та дітей, шляхом аналізу існуючих проблем у родинах, зосередились на проблемах емоційного спілкування та чуттєвого діалогу. ICDP, ось уже понад 25 років, в різних куточках земної кулі, передає знання дорослим про важливість саме емоційного контакту батьків з дитиною. Карстен Хундаіде, автор програми, виділяв емоційну складову взаємодії з дітьми в окремий діалог, який має певні принципи і критерії. Саме критерії кожного принципу допомагають спочатку вибудовувати гармонійні, довірчі відносини дорослого з дитиною з перших кроків їхнього знайомства. Особливо учасникам сподобалась вправа «Я гадаю ти в дитинстві був(ла)», а також перегляд тематичних відео.

Співробітники проекту у Маріуполі приділяють значну увагу питанням стосунків батьків та дітей під час індивідуального та групового консультування, зокрема, концентруючись на питаннях конфліктних ситуацій в родинах, викликаних низьким соціально-економічним станом сім’ї. Також окремим напрямком діяльності є допомога родинам, які виховують дітей з особливими потребами – під час індивідуального консультування психологи зосереджуються на проблемах прийняття діагнозу дитини. Окремо проводяться групові заняття для батьків вихованців районних центрів реабілітації для дітей-інвалідів – у рамках роботи груп підтримки «Особливе батьківство». Учасники груп обговорили питання емоційного вигорання, способи позбавлення хронічного стресу; батькам запропоновано ряд інструментів для профілактики синдрому емоційного вигорання.

Діяльність за даним напрямком триває.

Categories: News | Новини

Залишити відповідь