Image

В Києві представили результати нових досліджень аналізу стану і проблем інтеграції ВПО

0 Comments

29 листопада 2018 р. в конференц-залі київського офісу Карітасу України відбувся круглий стіл на тему: «Вимушені переселенці між минулим і майбутнім: стан і проблеми інтеграції».

Захід проводився з метою привернути увагу експертних середовищ та громадськості до питань посилення інтеграції внутрішньо переміщених осіб та активізації приймаючих громад на цьому шляху через солідаризацію, прийняття, примирення.

Вимушені переселенці є особливим міграційним контингентом населення України, який сформувався після анексії Криму та початку бойових дій на Донбасі. Таких людей, лише за офіційними даними Міністерства соціальної політики України, є понад 1,5 млн. Вирішенням їх проблем займаються ряд профільних міністерств та громадських організацій. Однак, бажаного ефекту поки що досягти не вдається.

Приймаючі громади також не завжди виявляються дружніми до своїх нових членів: людям бракує знань, умінь, розуміння того, що відбувається в житті їхніх нових сусідів, співробітників, батьків їхніх дітей. Над покращенням цієї ситуації потрібно працювати.

В круглому столі взяли участь:

– Євген Сануха, представництво Президента України в АР Крим, керівник служби міжнародних зв’язків.

– Олексій Позняк, завідувач сектору міграційних досліджень Інституту демографії НАНУ.

– Оксана Іванкова-Стецюк, доктор соціологічних наук, в/о завідувача відділу Інституту народознавства НАН України, експерт Карітас України з питань міграції.

– о.Андрій Нагірняк, віце-президент Карітасу України.

– Григорій Селещук, директор гуманітарного департаменту Карітас України, модератор.

– Максим Бондаренко, менеджер проектів Карітасу України. Автор моделі інтеграційних Центрів Підтримки Сімей.

– Ірина Колупахіна, Міністерство ТОТ, керівник управління гуманітарними проектами.

Розпочався захід із виступу Олексія Позняка, який представив дослідження на тему «Характеристика домогосподарств внутрішньо переселених осіб – бенефіціарів допомоги МБФ «Карітас України».

«Моніторинг ВПО, який проводить Міжнародна організація з міграції показав, що саме працевлаштування є запорукою успішної інтеграції та найбільша проблема для внутрішньо переміщених осіб», – сказав експерт.

Потім доктор соціологічних наук Оксана Іванкова-Стецюк зробила презентацію «Евалюація моделі Центрів підтримки сімей в контексті внутрішніх українських інтеграційних процесів». Вона нагадала, що допомога постраждалим від військового конфлікту на сході України з вересня 2014 року є пріоритетним завданням для Карітасу України: «Якщо на початку ми зосереджувались на гуманітарній допомозі, то далі активності почали зміщуватись в роботу щодо інтеграції ВПО та їх родин, як елемент у внутрішніх інтеграційних процесах. Це, наприклад, допомога у працевлаштуванні та налагодженні різного роду сімейних ситуацій, спектр дуже широкий. Ми використовуємо інноваційну для України модель допомоги сім’ям через родинне асистування».

В ході круглого столу були представлені результати нових комплексних досліджень аналізу стану і проблем інтеграції внутрішньо переміщених осіб, зокрема, проведених в рамках евалюації моделі Центру Підтримки Сім’ї як платформи інтеграції ВПО та місцевого населення в Україні (проект спів-фінансовано з Програми співпраці у сфері розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща).

Організатори круглого столу вважають, що такі заходи є дуже корисними для сучасного суспільства та актуальним в добу деінституалізації.

«Під час круглого столу спільно з колегами, експертами та представниками державних органів громадського сектору й наукових інституцій, ми дійшли висновку, що ключовим в інтеграції є передусім зведення цих мостів», прокоментував подію Максим Бондаренко. Він також додав, що Карітас може виступати захисником та лобістом прав потребуючих, не залежно від того, чи є вони переселенцями чи родиною учасника АТО, бо основним критерієм має бути людина в потребі. «Про успішність інтеграції можемо говорити тільки, коли на самих базових локальних рівнях між людьми зав’язується реальна співпраця. Тобто створюються спільноти взаємопідтримки у солідарності», – додав він.

(якщо фото не завантажились нижче, будь ласка, оновіть сторінку, натиснувши Alt+R або F5)

Круглий стіл щодо питань ВПО

Categories: Новини

Залишити відповідь