Берегти здоров’я – необхідність

Всесвітній День здоров’я!
08.04.2010
7 квітня світова спільнота відзначає Всесвітній День здоров’я. Цей День відзначається з 1948 року, саме в цей рік була створена Всесвітня організація охорони здоров’я ВООЗ (World Health Organization) членами якої поступово ставали різні країни світу. На сьогодні це двісті країн, які зробили свій вибір на користь здоров’я

людей. Україна була однією із перших таких країн – ще в 1948 році відбулося підписання відповідних угод, а після отримання незалежності у 1991 році вона поновила свій договір. Щорічне проведення Всесвітнього Дня здоров’я стало доброю традицією починаючи з 1950 року.
Цього року він присвячений урбанізації і здоров’ю людей та проходив під гаслом «Тисячі міст, тисячі життів». Люди повинні усвідомлювати вплив несприятливих чинників – як на власне здоров’я так і на довкілля. Медики дійшли висновку, що жити у мегаполісах нині просто небезпечно – і на перше місце виходить не лікування, а профілактика. ВООЗ переконує, що зараз зростає відповідальність кожної людини за свій фізичний стан. Всесвітній день здоров’я проводиться для того, щоб  допомогти людям зрозуміти цінність свого здоров’я та необхідність його збереження, незалежно від віку та місця проживання, статку та професії.
В цей день традиційно говорять про глобальні світові проблеми, які загрожують благополуччю всієї планети. Так, Ольгу Осадчу – координатора проекту “Домашня опіка” Карітасу Київ запросили взяти участь в програмі “Соціальна країна” в студії телерадіокомпанії «РАДА».
«Як і у всьому світі, проблема старіння нації актуальна і для України. За статистикою приблизно 11 млн. людей в Україні є людьми літнього віку, які потребують сторонньої допомоги, а соціальні державні служби не можуть всіх охопити допомогою,» – розповіла Ольга Осадча.
Домашню опіку можна назвають альтернативною, бо люди літнього віку отримують комплексну медико-соціальну допомогу вдома. Проект «Домашня опіка» є одним з пріоритетних напрямків роботи Карітасу . Основною метою проекту є покращення якості життя самотніх осіб похилого віку, немічних, невиліковно хворих, та тих, які внаслідок прогресування хвороби чи отриманої травми потребують постійної або тимчасової сторонньої допомоги. Крім цього, метою проекту є його державне визнання та залучення якомога ширшого кола людей – членів родини, працівників соціальних служб, сусідів і просто небайдужих людей. Дивитись відео.
Працівники Карітасу України намагаються надати максимально якісну комплексну допомогу, беручи до уваги не лише фізичні, а й духовні особливості людини. Наприклад, до Великодніх свят працівники проекту «Домашня опіка» Карітасу Київ рознесли 80 пасок для своїх підопічних, придбаних на кошти посольства Великої Британії в Україні. «Співпраця з посольством вже стала доброю традицією, бо ми прагнемо постійно розширювати спектр послуг і надавати допомогу найбільш потребуючим людям,» – коментує Ольга
Осадча.

Бажаємо завжди бути усміхненими, життєрадісними та ніколи не хворіти!