Image

Блог психолога: Як налагодити здорові стосунки із самим собою

0 Comments

Якщо говорити про те, які стосунки та взаємозв’язки є найголовніші у житті – то це, мабуть, про стосунки з самим собою , про ставлення до себе.

Ставлення до себе, критичність, вимогливість до себе є основою розвитку самооцінки. Самоставлення є необхідним компонентом самооцінки особистості, є умовою благополучного функціонування людини як суб’єкта суспільних відносин. А залежно від характеру самоставлення (позитивне/негативне) формується образ світу.

Підлітки з сімей, що потрапили в складні життєві обставини є особливо вразливими і мають здебільшого занижену самооцінку, яка включає в себе негативні складові, які є її чинниками. До них належать: надмірна сором’язливість, страх бути неприйнятим, нерішучість, невпевненість у власному потенціалі, у власній привабливості, боягузтво, надмірна образливість, заздрість, побоювання видатися смішним.

Підліткам, в яких виявлено занижену самооцінку, соціальний працівник та психолог проекту «Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю в Україні» м. Хмельницького надають рекомендації щодо підвищення самооцінки.

Ось декілька з них:

  1. Не порівнювати себе з іншими людьми тобто, не шукати в собі недоліки;
  2. Бути не залежними від думок, дій чи почуттів інших людей, припинити себе сварити та повчати;
  3. Потрібно цінувати у собі хороші сторони, звертати увагу на власні переваги;
  4. Прийняти у собі власні слабкі сторони, не мучити себе через їх наявність та неможливість змінити;
  5. Відмовитись від самоприниження у всіх його проявах;
  6. Обрати для себе чіткі цілі, досягнення яких на даний момент не є дуже важкими, згодом складність цілей потрібно підвищувати, бути впевненим у собі, приймати всі привітання та компліменти словами «дякую», «спасибі»;
  7. Не соромитись висловлювати власну думку;
  8. Не погоджуватись із людьми, подіями, ситуаціями, які принижують вашу гідність та примушують вас відчувати власну неповноцінність;
  9. Використовувати семінари, тренінги, книги, відео та аудіо записи для збагачення самосвідомості та саморозвитку;
  10. Намагатись спілкуватися і з позитивними, активними, гармонійними людьми, які готові вас підтримати;
  11. Займатись тим, що вам подобається, бути активним у всьому;
  12. Піклуватися про себе та полюбити себе (говорити собі компліменти, зробити собі подарунок).

На наше глибоке переконання – здорові стосунки з собою дають можливість вибудовувати якісні стосунки з близькими, в яких є прийняття, взаєморозуміння та любов. Здорове самоставлення та самооцінка дозволяють бути задоволеними собою, власним життям та продуктивно самореалізовуватися.

Вікторія Боднарчук , соціальний працівник Карітасу Хмельницький

Categories: News | Новини

Залишити відповідь