Image

Жителі села Біленьке Запорізької області отримали гранти на розвиток сільского господарства

Відбувся моніторинговий візит Александра Роскестада, регіонального представника Карітасу Норвегії. Проєкт проєкту «Невідкладне реагування на війну в Україні, зокрема на звільнених територіях» за підтримки Карітасу Норвегії та фінансової підтримки Агенства з розвитку та співробітництва Norad.

Проєкт є пілотним і має на меті дати можливості українцям жити і забезпечувати себе самостійно. Обсяг грошової допомоги осередок Карітасу вираховував з огляу на вартість щомісячного гуманітарного боксу.

“З розрахунку на десь приблизно 13000 гривень на одну особу, – каже локальна координаторка
проєкту Олеся Розгонова
. – Це розраховано з вартості харчового набору на рік. Тобто, якщо ми будемо людині купляти цей набір харчовий і забезпечувати Її на рік, це буде приблизно 13 тисяч коштувати. Ми ці гроші перевели у еквівалент і вирішили видавати людям, для того, щоб вони їх вклали у свій саморозвиток та самі собі виростили та виготовили продукти харчування самостійно”.

Отримала грантові кошти и багатодітна родина Ігнатьєвих. Батько щодня працює озеленювачем у сільській раді, а мати займається вихованням чотирьох синів. “Маємо четверо синів, Бог подарував, – каже житель с. Біленьке Павло Ігнатьєв. – Зараз ми живем в такий нелегкий час, час війни. Ми прифронтові зони. Нас відокремлює тільки річка Дніпро, бувають в нашому селі прильоти і недалеко від нашого будинку, метрів З0О0 падали прильоти. Мати вже вийшла з декретної відпустки, вона не може встроїться на працю, так як у нас четверо дітей школьників, двоє в дитсадку і двоє в школі, і надо постійно, цілий день з ними сидіти займатись.”

На отримані кошти родина придбала універсальний мотоблок з причепом. За допомогою цієї техніки видаляють на своєму городі бур’яни, збирають картоплю та обробляють грунт. А ще Павло сам збудував курник та купив майже 100 курчат. Чоловік зізнається, така допомога є дуже вагомою для їньої великої родини.

“Так як я отримую мінімальну зарплату, – каже пан Павло, – це 7 тисяч з копійками, то для багатодітної родини це ніщо, це копійки. Так як ми придбали птицю, речі для домогосподарства, то у нас на якийсь період часу буде своє м’ясо, будуть свої яйця. Це дуже велика підтримка, тому що як діти ростуть, хлопці, люблять їсти і м’ясо, і яйця, це дуже велика підтримка.”

Подати заяву на грант можуть люди пільгових категорій, а також малозабезпечені родини. Для
цього під час реєстрації треба подати довідку про доходи. Також благодійники нині розмірковують над тим, аби в громаді з’явилось якісне постачання як питної, так і технічної води.


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримати нашу діяльність з допомоги потребуючим – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини