Image

Як побудувати контакт на основі довіри, емпатії та безпеки з дітьми і дорослими з інтелектуальними порушеннями: кейс від Карітасу Суми

Понад два місяці в інклюзивному просторі Карітас Суми психологиня Анна Чобанян в рамках проєкту «Спеціалізована підтримка та допомога дітям, особам з інвалідністю та їхнім сім’ям під час реагування на війну в Україні» надає індивідуальні консультації та проводить групові психологічні заняття для дітей та дорослих.

Психологиня працює з дітьми та дорослими з інтелектуальними порушеннями і розповідає, що у нерідко батькам та опікунам цих людей складно прийняти їхній стан. Такі батьки швидше погоджуються відвідувати індивідуальні консультації, ніж групові. Сам-на-сам з психологом їм легше розкриватися, поділитися емоціями та переживаннями.

Анна Чобанян вважає, що важливим аспектом успішного консультативного процесу є встановлення емоційного контакту з клієнтом. «Цей контакт формується на основі довіри, емпатії та безпеки, що дозволяє клієнтам відкрито висловлювати свої почуття та думки», – підкреслює психологиня.

Крім того, емоційний контакт створює безпечне середовище. «А відчуття безпеки дозволяє бути чесним і відкритим, що є критично важливим для ефективної терапії», – зауважує фахівчиня. Нарешті, встановлення емоційного контакту може значно підвищити мотивацію клієнта до змін.

На своїх заняттях Анна Чобанян використовує арт-терапевтичні техніки. «Однією із найулюбленіших технік моїх відвідувачів є розфарбовування природних матеріалів, а саме каміння акриловими фарбами, – зауважує психологиня. – Ця творча діяльність створює розслаблену і невимушену атмосферу, що сприяє зниженню тривожності та стресу». А неформальне спілкування під час творчого процесу допомагає учасникам побудувати довірливі стосунки з психологом.

Спільна діяльність створює відчуття співпраці і взаєморозуміння, що є ключовими елементами емоційного контакту. «Обговорення вибору кольорів і візерунків під час розфарбовування може бути початком глибших розмов про внутрішні переживання», – переконана Анна Чобанян.

Для того, аби навчити своїх маленьких і дорослих клієнтів усвідомлювати та правильно називати свої емоції та почуття, психологиня використовує рухливі активності, приміром, гру з м’ячем.

«За допомогою гри знімається психоемоційна напруга в тілі», – зазначає психологиня. Після таких занять, за словами фахівчині, діти та дорослі відчувають деяке виснаження, але, водночас, вони усміхаються та почуваються щасливішими.

«Все, що використовую під час встановлення емоційного контакту є дієвим для клієнтів, які мають труднощі з вербалізацією своїх почуттів», -– підкреслює Анна Чобанян.

Психологічна допомога в інклюзивному просторі Карітасу Суми стає все більш затребуваною, адже на варті ментального здоров’я бенефіціарів стоять чуйні професіонали, які прагнуть допомогти всім, хто цього потребує. 


Якщо Ви бажаєте пожертвувати кошти Карітасу України та підтримувати благодійний проєкт – перейдіть за посиланням: https://caritas.ua/donate/

Categories: News | Новини