Image

У Трускавці відбувся Саміт волонтерських та громадських ініціатив

З 30 червня по 1 липня відбувся Саміт волонтерських та громадських ініціатив, організований ІСАР Єднання у партнерстві з Львівською обласною військовою адміністрацією. Участь у Саміті взяли представники громадянського суспільства, волонтерських мереж, органів державної влади, місцевого самоврядування, Офісу Президента України, Верховної Ради України, міжнародних інституцій та донорських спільнот. Карітас України на Саміті представили керівник юридичного відділу Ростислав Кісь та юрист Олеся Балян. 

Саміт мав за мету сприяти співпраці та координації діяльності ОГС та волонтерських мереж, з одного боку, та органів державної влади та місцевого самоврядування, з іншого боку, задля побудови міцного партнерства та досягнення спільних цілей у боротьбі за свободу та незалежність України. Ключовим елементом для успіху такої взаємодії є нормативно-правова дерегуляція діяльності волонтерської діяльності і розширення гарантій діяльності волонтерів і організацій, що їх залучають.

Президент України Володимир Зеленський у своєму привітанні для учасників Саміту наголосив на важливості тісної взаємодії та співпраці між громадянським суспільством та владою задля наближення перемоги нашої держави.

Представники влади, серед яких голова ЛОВА, Державний секретар КМУ, Трускавецький міський голова та інші, одностайно погодилися, що інститути громадянського суспільства та волонтерські мережі є незамінимими партнерами держави у цей складний для всіх час і часто діють більш швидко та є набагато більше гнучкими у своїй діяльності. Робота громадянського суспільства та волонтерів була високо оцінена представниками влади. Серед ключових позицій влади, озвучених під час Саміту, були відкритість до спілкування та співпраці з ОГС та волонтерами та готовність допомагати і сприяти їх роботі в межах наявних ресурсів. Донорська спільнота (МФ «Відродження», Посольство США в Україні, USAID, ПРООН, ГО «Людина в біді»), представила можливості фінансування волонтерських ініціатив та проєктів Україні. 

Окремою подією в рамках Саміту став семінар «Правові аспекти здійснення волонтерської діяльності», адже законодавче регулювання волонтерської діяльності суттєво впливає на роботу волонтерів та на їхні можливості здійснювати ту чи іншу роботу під час воєнного стану. Представники Карітасу України разом із представниками ЦЕДЕМ, УНЦПД, Міністерства молоді та спорту, Міністерства соціальної політки, Міністерства юстиції України, Міністерства у справах ветеранів, Скаутської організації Пласт та народними депутатами обговорили законодавчі новели законопроектів щодо волонтерства, що перебувають в даний момент на розгляді ВРУ (№7363, №7364) та виклики, які постають перед волонтерською спільнотою в умовах воєнного стану. Учасники висловили пропозиції та поділилися досвідом щодо реєстрації ОГС для залучення  волонтерів, особливостей молодіжного волонтерства, викликів для іноземних волонтерів, нюансів функціонування реєстру волонтерів. Керівник юридичного відділу Карітасу України Ростислав Кісь поділився із учасниками семінару практикою та досвідом Карітасу щодо залучення волонтерів-іноземців, викликами, які постають у процесі оформлення та легалізації. Спільним меседжем учасників семінару є необхідність створення такого правового середовища, яке б максимально сприяло розвитку волонтерства в Україні та не створювало перешкод для волонтерської діяльності.

Categories: Новини

Залишити відповідь